Home » Info » Cavia en konijn in hetzelfde hok ?

Cavia en konijn samen in 1 hok ?


Menig baasje heeft/of wil een konijn en een cavia samen in een hok, maar is dat wel zo'n goed idee ?

Wij zijn alvast van mening dat het geen goed idee is, daarom geven wij ook geen cavia's mee waarvan we weten dat ze samen komen wonen met een konijn in 1 hok/kooi.

Hoe is het zover gekomen, zal je denken....

Omdat hier vrij veel baasjes komen, horen wij dus ook veel verschillende verhalen en ervaringen van die baasjes. En helaas gaan veel verhalen ook over het samenhouden van deze diertjes in 1 hok en de drama's die daar soms mee gepaard gaan.

 

  • In principe kan je het zo stellen dat cavia's en konijnen een "andere taal" spreken. Ze hebben dus meer aan een hokgenootje van hun eigen soort. 
  • Ze hebben iets andere behoeftes qua voeding, sommige dingen zijn gelijk, maar sommige ook totaal verschillend. Zo heeft een cavia's een hoge behoefte aan vit C in de voeding, want hun lichaam kan het niet zelf aanmaken. Krijgt hij/zij dat niet dan zal hij/zij snel achteruit gaan in conditie, ziek worden en zelfs sterven.  Konijnen kunnen zelf hun vit C aanmaken en hebben dus geen caviavoer nodig, teveel vit C kan konijnen zelfs ziek maken. 
  • Voeding is niet het grootste probleem. Cavia's houden ook van warmte, gezelligheid en zachte materialen. Konijnen vinden dat over het algemeen ook wel leuk. Maar een cavia heeft daarom de neiging (vooral als het een jonkie is) om onder het lekker warme en zachte konijn te kruipen. Heerlijk zo'n warme theemuts op je hoofd zou je denken. Maar als het konijn dan met de achterpootjes stampt, kan je je wel voorstellen welke gevolgen dat kan hebben op zo'n jong diertje... De nijnen kunnen zeer hard stampen, niet bedoeld om de cavia iets aan te doen, maar gewoon iets wat bij "hun" taal hoort. 
  • Cavia's doen aan coprofagie, ofwel : ze eten hun eigen ontlasting op. Dit is nodig omdat de niet alle voedingsstoffen in 1 keer worden verteerd. Daarvoor eten ze enkel een bepaald soort keuteltjes op. Die bevatten nog noodzakelijke vitamines en moeten nog een rondje door het lichaam maken. Als een cavia ziek is, bv diarree heeft kan hij dat niet doen en zal hij proberen om keuteltjes van andere cavia's te eten om zo zijn lichaam te voorzien van de nodige stoffen. Woont hij/zij samen met een konijn... dan zijn er dus geen geschikte keuteltjes te vinden.  (overigens eten konijnen ook een gedeelte van hun keuteltjes weer op, bij ziekte net zo, ze proberen dan indien mogelijk van een andere konijn geschikte keutels mee te pikken.)

 

Om het kort te houden :  we hebben al meerdere baasjes over de vloer gekregen waarvan de cavia een verlamming opgelopen had door een stamp van een konijn. Waar een rugje gebroken was en de dierenarts niet meer kon helpen. Waar het diertje niet plots meer kon lopen en na enkele dagen dan toch ingeslapen moest worden. 

Waarbij een oogje zo zwaar beschadigd was door de nagels van het konijn (omdat de caaf eronder zat) dat het eruit gehaald moest worden.

En natuurlijk verschillende dieren die het moesten stellen op konijnenkorrel en daardoor "plots" dood lagen na verloop van tijd. Gestorven door een gebrek aan vit C, erg jammer om te horen.

Enz... enz...

 

Er zijn natuurlijk ook plaatsen waar het wel goed gaat, waar konijn/cavia vredig samen leven, waar ze niet anders weten. 

Meestal zijn dat plaatsen waar ze veel ruimte hebben, of buiten op een weide of in een ren leven. Grote ruime hokken binnen hebben en enkel samen los mogen lopen in huis als de baasjes erbij zijn enz...

 

Maar goed, wij houden ons eraan dat een cavia niet alleen hoort te zitten en dat een konijn geen geschikt hokgenootje is.  Dit is overigens onze eigen mening, omdat we het beste willen voor onze diertjes, nl een caviamaatje om heerlijk mee te kroelen en whiepen.