Home » Info » Waarom regelmatig wegen ?

Het wegen van de cavia


 • Onze cavia's worden regelmatig gewogen. 
 • De pasgeboren jongen worden gedurende de eerste 2 weken dagelijks gewogen. Daarna 1x per week. Zo kan ik zien of de jongen goed groeien en of ze het allemaal even goed doen. Zo nodig kan ik tijdig ingrijpen en beginnen met de bijvoeding, of indien nodig het volledig overnemen van het moedertje.
 • Ook onze volwassen cavia's gaan regelmatig op de weegschaal.

Nut van het wegen : 

 • Cavia's zijn prooidieren. Dat wil zeggen dat ze gevangen en opgegeten worden door andere dieren, tenminste in de natuur. Kan gaan om vossen, wilde katten, steenmarters, maar ook door roofvogels en zelfs door kraaien enz...
 • Natuurlijk leven de meeste cavia's tegenwoordig erg beschermd en zijn ze veilig voor mogelijke "rovers".  Maar toch blijven ze het instinct behouden om zich zo sterk en fit mogelijk te tonen.
 • Een cavia die zich niet goed voelt, zal dat dus zo lang mogelijk proberen te verbergen. Hun instinct zegt hun nl : als ze zich zwak tonen, worden ze opgegeten.
 • Dat is ook de reden dat als je cavia zich doodziek toont, hij ook echt doodziek is en vaak al niet meer te redden is !

 

En precies daarom is dus het wegen erg nuttig :

 • Je krijgt een idee van hoeveel je caaf bijkomt tijdens het opgroeien.
 • Je hebt een idee rond welk gewicht hij/zij gewoonlijk schommelt op volwassen leeftijd.
 • Je hebt een zicht op de algemene conditie van je dier.

 

Ga je regelmatig wegen, bv 1x per week, dan krijg je een mooi overzicht.

 • Je zal zo tijdig een gewichtsverlies opmerken.
 • Kleine schommelingen in gewicht zijn normaal en vaak te wijten aan meer groenten eten, of fijn op het gras te lopen op mooie dagen. Ze kunnen hiervan goed bijkomen.
 • Maar als een cavia bv zonder reden begint af te vallen, dan kan je best een tijd vaker gaan wegen.
 • Is het maar iets van enkele dagen ?  Ok, geen probleem, schommelen in gewicht kunnen ze altijd. Natuurlijk onder voorwaarde dat je dier fit oogt en goed blijft eten en drinken.

 

Valt een cavia flink af : 100 gram of meer voor een volwassen dier ?  Dan is het hoog tijd om in te grijpen. Vanaf 50-75 gram kijk ik ze al helemaal na en ga ik ze vaker wegen en hou ze een tijdje in het oog.  Kijk dus zelf even of je een mogelijke oorzaak kan vinden.

- Kan het dier nog drinken, werkt het flesje nog goed ? (in zomertijd erg belangrijk)

- Kan het betreffende dier voldoende eten of jagen andere cavia's hem/haar weg bij het voer ?

- Heeft het dier ergens een verwonding of een knobbel (vaak een abces) ?

- Ziet het dier er ziek uit ? Een cavia die zich niet goed voelt zal "dik" gaan zitten, vaak met uitstaande haren. Vaak kruipen ze ergens onderin of gaan ze in een hoekje zitten.

- Heeft het dier diarree ?

- Heeft het dier wondjes en korstjes die op een huidprobleem kunnen wijzen ?

 

Bij een simpel probleem kan je zelf voor de oplossing zorgen.

Flesjes dagelijks even controleren of ze werken is vooral in de zomer een must. De tuitjes verstoppen soms wel eens waardoor ze er geen water uit krijgen. Ook als de cavia niet voldoende bij het voer kan geraken door een andere dominante cavia, kan je zelf voor de oplossing zorgen. Zet dan op meerdere plaatsen voer neer en verdeel ook de groenten en het hooi over meerdere plaatsen. Zo heeft hij/zij altijd de kans om te eten.

 

Is er een probleem met de gezondheid, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts !

Denk aan diarree, luchtwegproblemen, dik en stil zitten, levenloos zijn, niet willen eten enz...

Tijdig bij de dierenarts geraken heeft al menige cavia kunnen redden.

Omdat ze het aan jou zo laat mogelijk willen tonen, ben je nl vaak te laat voor hulp.

Daarom kan het regelmatig wegen een enorm hulpmiddel zijn om tijdig problemen op te sporen.

Maar natuurlijk moet je ook je dieren goed observeren. Na een tijdje weet je precies wie zich een beetje "anders" of "raar" gedraagt en kan je tijdig inschatten of er zich een probleem voordoet.