Home » Info » Welke spulletjes aanschaffen als je voor het eerst cavia's gaat houden ?

Voor de eerste keer cavia's... wat heb je nodig ?

 • Kijk en bespreek even voor hoeveel dieren dat je wil gaan. Neem je twee dieren of meteen een groepje ?  Vanzelfsprekend moet je daar de afmetingen van je hok/kooi/uitloop aan aanpassen. Als je bv een trio zeugjes met een gecastreerd beertje wil in de toekomst, investeer dan meteen in een ruime C&C kooi. Uitbreiden kan nog altijd qua ruimte, maar dan heb je meteen al een goede start. Of maak zelf iets op maat naar eigen wens.
 • Wil je 2 dieren, dan zijn daar voldoende mooie en ruime hokken voor te verkrijgen. Maar ook dan kan je met een standaard C&C starten en die in de loop van de tijd uitbreiden, erg leuk om te doen.

 

 1. Eerst en vooral heb je dus een kooi of hok nodig. Minimale afmetingen voor 2 cavia's zijn 100 x 50 cm. Dat is ook het absolute minimum, een ruimer hok van 120, 140, 160 cm vinden ze helemaal super. Ze hebben meer aan een hok in de lengte, dan bv een hok met twee verdiepingen. Zie bij de infopagina : welk verblijf is geschikt ?
 2. Een drinkfles of drinkbakje. Keuze is vrij, maar in een fles blijft het water proper, in een bakje zit al snel bodembedekking als ze rond rennen. Alle jonge dieren die hier vertrekken, kunnen aan een flesje drinken. (enkel het model Sippy zijn ze niet gewoon)
 3. Een stevig, liefst stenen eetbakje. Ze kunnen het niet stukbijten en het blijft goed staan. Wil je af en toe iets extra's geven, dan is een tweede bakje altijd handig.
 4. Een hooiruifje of hooibal. Let wel op dat je een veilig model gebruikt, waarbij de tralies dicht genoeg bij mekaar staan. Bij de hooiballetjes ook goed opletten qua aankoop, er zijn modellen die bv geen deurtje hebben waarbij een cavia heel zijn hoofdje erin kan steken. Of met tralies die erg ver uit mekaar staan. Voor de ruifjes is het opletten dat je cavia er niet in kan springen en zo vast komt zitten. Het hooi los in het hok leggen op een vast plekje is ook een optie, maar ververs het dan dagelijks. Ze gaan er immers ook in liggen en keutelen.
 5. Een huisje/hokje/wilgenbrug is altijd leuk om zich in te verstoppen. Deze huisjes en brugjes kunnen ze ook naar hartelust "verbouwen", ze zijn nl veilig om aan te knabbelen. Het is ook fijn als ze ergens aan mogen knagen.
 6. Bodembedekking naar keuze. Je hebt daarin voldoende keuze : houtvezel, strooisel op basis van maïs, papierbedding, fijn gehakt tarwestro (zeer zacht, wij gebruiken dit zelf ook voor onze dieren), vlas, koolzaadstro enz...
 7. Heel belangrijk : Goede voeding ! Zorg altijd voor een voeding die speciaal op cavia's afgestemd is en die voldoende Vit C bevat. Cavia's kunnen dat nl zelf niet aanmaken en kunnen bij een gebrek aan vit C erg ziek worden en zelfs sterven. Voer je speciale caviakorrel of mengeling, dan gaat je huisdiertje daar geen last van hebben. Onze voeding bevat bv 4000 mg vit C. In de dierenwinkels ga je die niet snel vinden, maar een voeding met 2000 mg is ook al voldoende, die zijn meestal ook in kleinere verpakkingen (4 kg of zo) te vinden. Voorbeeld van zo'n merk is Garvo, verkrijgbaar in korrelvorm en in mengvorm. Als je je cavia dagelijks een portie groenten geeft, vul je de vitamientjes nog eens extra aan, ze hebben dat echt nodig. Wissel ook voldoende af tussen verschillende groenten, een voorraadje inslaan bij je wekelijkse boodschappen is dus een goed idee.  :-)
 8. Goed hooi, een cavia moet altijd hooi ter beschikking hebben. Hun tandjes groeien nl hun hele leven door en ze moeten dus altijd kunnen knabbelen. Je hebt vele soorten verpakt hooi in de handel, van gewoon weidehooi tot alpenhooi en verschillende soorten kruidenhooi. Het is gewoon een kwestie van te proberen wat je cavia's het liefst hebben. Soms zullen ze opmerkelijk meer eten van de ene soort dan van de andere. Je kan ook afwisseling brengen door verschillende soorten hooi aan te schaffen en dan op verschillende dagen af te wisselen.
 9. Extraatjes, daar kies je natuurlijk zelf voor. Wil je je nieuwe huisdieren verwennen dan is daar ook keuze genoeg voor. Knaagstokken, knaaghout, allerlei dropjes en snoepgoed in de vorm van kruiden enz... Hou er rekening mee dat knaagstokken en dropjes vaak onnodige suikers bevatten en dat je voor de aankoopprijs heel wat verse groenten kan aankopen. Bovendien een stuk gezonder ;-)  Het mag allemaal natuurlijk, maar overdrijf niet. Een cavia is van nature uit een groen-eter.
 10. Als je kiest voor een langharig ras, neem dan meteen een kammetje en borsteltje mee. Een wekelijkse kam of borstelbeurt is al voldoende. Een klitje in de vacht kan je gewoon uitknippen, het groeit snel weer bij. Als je bij de wekelijkse schoonmaakbeurt van het hok even door de haren van je langhaar cavia gaat, kan je ze heel mooi houden. Wil je verder gaan en ze ook een wasbeurt of knipbeurt geven, kijk dan even op de infopagina bij : Vachtverzorging.
 11. Nageltjes knippen gebeurt ook met een speciale nagelknipper voor knaagdieren. Die is kleiner dan die voor hond/kat en je kan zo perfect aan die kleine teentjes werken. Kan ook met andere nagelknippers, dat is eigen keuze, maar zelf vind ik de knaagdiermaat het handigste om te werken.
 12. Als uitbreiding op hun leefruimte kan je nog gaan voor een ren. In de zomermaanden ook fijn om hun op het gras te zetten. Maar ook als je geen gras hebt, vinden ze een ren wel fijn om in rond te lopen, rennen en scharrelen. Gewoon buiten op het terras of zelfs binnen met een fleece deken eronder. 
 13. En als laatste natuurlijk nog de dieren van je keuze. Weet je niet wat aanschaffen of twijfel je nog, kijk dan even op de infopagina bij : Zeugjes of Beertjes aankopen ?

 

* Koop zeker geen knaagblok/liksteen. Vaak worden ze nog aangeraden in de dierenwinkels, maar een cavia heeft het niet nodig. Meer nog, het kan schadelijk voor hun zijn. Meer dan eens zorgt zo'n liksteen voor blaasgruis en blaasstenen, met veel ellende voor dier en baasje als gevolg.*

 

* Ga je voor meerdere dieren, pas dan de afmetingen van de leefruimte aan, dat kwam al eerder aan bod. Maar ook de hoeveelheid aan eetbakjes, drinkflesjes en schuilplekjes.*