Home » Info » Binnen of buiten houden ?

Waar wil je je cavia's houden ?


In huis

 • Wil je je cavia's in huis houden, dan is dat geen enkel probleem. Je hebt hiervoor verschillende soorten hokken/kooien en rennetjes om hun een mooi plekje te geven.  Of je kan zelf iets maken helemaal naar je eigen voorkeur.
 • Hou rekening ermee dat je diertjes liefst niet op een heel drukke plaats staan waar veel "verkeer" is in huis, maar wel gezellig bij jullie in de buurt. Woonkamer of keuken is geschikter dan de inkomhal, dat spreekt voor zich.
 • Cavia's zijn erg gevoelig aan tocht, plaats ze liefst niet vlak naast een deur die vaak opengaat en zo telkens een vlaag tocht over de diertjes blaast.
 • Als je ze los laat lopen in een bv een rennetje of gewoon in huis, hou er dan rekening mee dat ze aan kabeltjes kunnen knagen of eens een stoelpoot kunnen "proeven". Sommige dingen zijn gevaarlijk om aan te zitten, bescherm je diertjes daar tegen.
 • Lopen ze vaak los op een stenen vloer, hou er dan rekening mee dat ze op blote voetjes lopen en met hun buikje vlak over de grond. Het kan een stuk kouder zijn dan in de warme bodembedekking. Voorzie eventueel een fleece dekentje of stukje tapijt, iets warmers om op te zitten of lopen.  Heb je vloerverwarming, dan is dat natuurlijk geen probleem.
 • Bij warm weer kan het net fijn zijn om af te koelen op een stenen vloer, ze gaan dan languit liggen rusten. Als ze het te fris krijgen, zullen ze vanzelf weer in hun hok gaan liggen als ze die mogelijkheid hebben. Of je kan ergens een fleece dekentje leggen of mandje zetten waar ze in kunnen als ze er genoeg van hebben.
 • Cavia's reageren erg op geluiden in huis, in het begin kunnen ze aardig schrikken van harde geluiden, maar ze wennen snel en zullen dan weer komen kijken. Ook als ze regelmatig groenten krijgen, zullen ze dat herkennen. Whiepen bij het openen van de koelkast, bij het horen kraken van een plastieken zakje, als je een appel schilt of groenten gaat snijden enz...  
 • Ze herkennen ook mensen, zo zullen ze bij de ene beginnen whiepen omdat ze daar normaal eten en groenten van krijgen, terwijl ze een andere helemaal negeren omdat ze weten dat er niets te scoren valt.
 • Andere binnenruimtes dan. Vaker komen cavia's in veranda's terecht, veel licht, veel ruimte, warmte enz... Tot zover geen enkel probleem. Hou in dat geval nauwlettend in het oog hoe warm het is op de plek waar ze staan. Controleer het vaak genoeg, want het kan in de loop van de dag erg warm worden. In wintertijden kan het erg aangenaam zijn voor hun, maar in de zomer vaak gevaarlijk warm.  De garage is nog zo'n plek, eigenlijk horen cavia's daar helemaal niet thuis. In de meeste garages is het redelijk donker, je kan natuurlijk wel licht voorzien mits een timer. Dat is ook erg belangrijk, want ze hebben een normaal dag/nacht ritme nodig. Maar niet alleen dat, ook aandacht is een punt. Dieren die in de garage staan worden vaker "vergeten" of krijgen minder aandacht dan dieren die mee in de woonruimtes mogen leven. Rij je regelmatig je auto in en uit de garage, dan kunnen de uitlaatgassen hun ook parten spelen na verloop van tijd.

Buiten

 • Over het buiten houden kan ik jullie niet zoveel vertellen omdat onze dieren binnen in het stalletje leven. Ze komen enkel in voorjaar en zomer naar buiten of op mooie najaarsdagen om gras te plukken, en bij het vallen van de avond gaan ze ook dan weer naar binnen. Hier leven nl veel steenmarters, dus ze zijn niet echt veilig als ze hier buiten zitten.
 • Cavia's kunnen uiteraard buiten wonen en daarbij kan je kiezen of je hun enkel in voorjaar/zomer en gedeelte van het najaar buiten laat wonen en in de koudere maanden toch binnen zet. Of je kan hun volledig, dus ook hartje winter buiten houden. Van beide opties geven wij voorkeur aan de eerste, zo hoeven ze in wintertijd geen extra energie te gebruiken om zich warm te houden, maar kunnen ze toch genieten van een "gedeeltelijk" buitenleven.
 • Blijven ze het hele jaar door buiten, dan moet je een degelijk hok voorzien dat hun beschermd tegen koude/regen/wind/vorst in najaar en winter, maar ook warmte in zomermaanden. Verder zou het een hok moeten zijn waarbij ze "van de grond af" zitten als ze in het hok gaan, of tenminste in het binnenhok als je werkt met een rennetje aan een hok vast. Zo krijgen ze niet de grondvorst te verduren.
 • Voorzie je hok in winterdagen van voldoende bedding, eventueel nog extra stro/hooi er bovenop om wat warmte te geven en zorg dat je voldoende dieren samen zet zodat ze mekaar warm kunnen houden. Ze zullen bij erge koude dicht tegen mekaar aan kruipen om mekaar warm te houden. Cavia's maken nl geen extra haren (ondervacht) aan zoals konijnen dat doen in de winter.  Ze mogen in de winter ook wat meer energierijke voeding eten dan in de zomer, denk aan erwtenvlokken, gerstvlokken enz... en natuurlijk hun gewone krachtvoer/groenten en hooi. 
 • In zomertijd zorg je er dan weer voor dat je dieren voldoende schaduw hebben en geen hitteslag kunnen oplopen. Cavia's kunnen wel degelijk sterven door hitte.
 • Verder nog kijken of je geen "rovers" hebt in je omgeving, denk aan : katten, steenmarters, ratten. Maar ook roofvogels kunnen een gevaar zijn als je de caafjes bv los over je gazon laat lopen. Afhankelijk van welke rover je in je buurt hebt, kan je dan je dieren beveiligen tegen eventuele aanvallen.

Over onze eigen dieren

 • Onze eigen dieren leven dus in een caviastalletje, een ruimte die we speciaal voor hun ingericht hebben. (zie pagina : onze hokken)
 • In voorjaar/zomer/ en mooie najaarsdagen mogen ze buiten grazen, maar gaan ze bij schemering weer naar binnen. (bescherming tegen steenmarters die hier leven)
 • In de zomertijd koelen wij onze stalletje indien nodig en krijgen de cavia's ook waterflessen aangeboden die in de vriezer gelegen hebben. Daar kunnen ze lekker tegenaan gaan liggen om af te koelen. Ze krijgen dan ook extra veel komkommer en watermeloen omdat die erg fris zijn en ze zo meteen ook voldoende vocht binnen krijgen.
 • In koudere periodes en in de winter verwarmen wij ons stalletje tot ongeveer 15°.  Dat maakt dat onze dieren hartje winter niet meer naar een baasje kunnen waar ze buiten gaan wonen. Vanaf het voorjaar kan dat wel weer en dan kunnen ze langzaam wennen aan het buitenleven.  Naar een binnenverblijf verhuizen kan natuurlijk het hele jaar door zonder problemen.