Home » Nieuws

Hier kan je nieuwsberichtjes lezen ivm onze cavia's :

24-01-2021 : Korte update gedaan. Jonge cavia's nog eens opnieuw op foto gezet, volgende week verdwijnen de meeste van de pagina, dan zijn ze weeral 4 weken en ouder. Wat gaat het snel !

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".

- Nieuwe foto's bij "te koop".


16-01-2021 : Een dag vroeger dan verwacht nieuwe foto's gemaakt van de jonge cavia's. Normaal is dat mijn Zondagswerkje. 

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's", alle jongen hebben vandaag redelijk meegewerkt om netjes op foto te staan.

- Enkele fokdieren beschikbaar gezet : Sheltiezeugen : Ay-Su en Xia en coronetbeer Oliver. Je kan ze terugvinden op de pagina's van de fokdieren.


10-01-2021 : Kleine update van de site. Alle jongen die in de nestjes zitten even opnieuw op foto gezet.  Straks nog even wat nieuwe koppeltjes uitzoeken en een beetje "stoelendans" houden in de berenhokken. Sommige beren wonen nu samen, maar gaan opgesplitst worden als ze weer een zeugje krijgen. Elk terug zijn eigen vaste plekje.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".


06-01-2021 : De voorlopig 2 laatste nestjes zijn geboren. Het eerste is al geboren op 04-01, dat was van Danitha x Dexter. Zij kregen 3 mooie sheltiejongen, 2 beertjes en 1 zeugje. Bevalling is prima gegaan, ik kon erbij zijn. Moedertje heeft dat heel goed gedaan en het stel doet het dan ook goed. 

Vanmorgen was het dan de beurt aan Enslie x Emmeraldo. Helaas kon ik er niet bij zijn en lagen er 2 dode jongen bij, was haar eerste nestje. Ze heeft nu nog 1 jong over, een supermooi sheltie zeugje. Enslie en haar jong stellen het prima. 

Om de jongen wat te verdelen, heb ik het zeugje van Danitha bij Enslie gezet. Zo hebben ze elk een tepeltje en zullen ze prima groeien. 

Nu is het dus een hele tijd wachten op nieuwe jonkies en zoals eerder al gezegd gaan we het dit jaar ook een heel stuk rustiger doen qua koppelen. Afgelopen jaar moesten er een heleboel dames een eerste nestje krijgen voor ze de leeftijd van 1 jaar hadden, dus was het druk. 

Blij dat het wat rustiger zal worden ;-)  

- Nieuwe foto's bij "geboren" : nestjes van Danitha en Enslie (langharigen)

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : de jonkies van Danitha en Enslie allemaal afzonderlijk.


03-01-2021 : Helaas vandaag nog een dood jonkie. Maar deze keer bij Jaylinn. Deze namiddag is ze bevallen, maar het jong lag er dood bij toen ik erbij uit kwam. Was ook maar 1 jong, een mooi zeugje van 160 gram. Mogelijk heeft de bevalling te lang geduurd, het jong was netjes uitgepakt, dus moeder heeft haar best gedaan. Dat was voorlopig het laatste gladhaar nestje, nu duurt het weer een hele tijd voordat er weer gladhaartjes geboren worden.

- Felien heeft een leuk aanbod gekregen voor een nieuwe thuis. Ik had haar als beschikbaar staan voor adoptie, na het grootbrengen van haar nestje, want dit is haar laatste nestje. Felientje mag nu onverwacht verhuizen, samen met haar twee dochtertjes, dus dat is echt wel super. Het nieuwe baasje wou haar met het hele nestje meenemen en dan het zoontje na vier weken terug brengen. Maar omdat Jaylinn nu wel melk heeft, maar geen jongen, mag zij het beertje grootbrengen. Zodoende kan Felientje deze week al verhuizen met haar meiden. Ik hou haar nog even hier om er zeker van te zijn dat ze geen baarmoederinfectie zou krijgen na haar bevalling en dan mag ze gaan genieten, en de nieuwe baasjes ook :-)

- Als uitzondering heb ik vandaag eens geen nieuwe foto's geplaatst bij "overzicht jonge cavia's". De pasgeboren jongen staan er nl nog maar pas op van 01-01, zou te gek zijn om na 2 dg al nieuwe foto's te maken. Maar volgende zondag moeten ze natuurlijk weer model spelen.

- Nieuwe foto's bij "te koop", enkele jonge cavia's mogen "uitvliegen".  Voorlopig ook de laatste gladhaartjes.

- Vanaf dit jaar gaan we een pak minder koppelen, beetje rustig aan doen. Er zullen maandelijks enkele dames bij de beer gaan, maar natuurlijk moet de natuur haar werk dan ook nog doen, niet elke dame is snel zwanger. Er zijn nu ook weer zeugjes bij die al een hele tijd bij de beer zitten. Of die eerst bij een andere beer zaten, niet zwanger waren en dan na verloop van tijd weer bij de beer mochten. Ay-Su is bv zo'n zeugje, ze bezocht eerder al 2 beren, maar raakte niet zwanger. Nu woont ze al een tijd samen met Bikkel en dat is meteen de laatste poging. Als dit niet lukt, neem ik haar uit de fok, de natuur heeft meestal wel een reden waarom het niet wil lukken.

Afgelopen jaar hebben we heel veel zeugjes zelf aangehouden. Die jonge opgroeiende zeugen moesten dan ongeveer tegelijk bij de beer voor hun eerste nestje. Dus dat kwam niet zo handig uit. En omdat we nu wel een mooie zeugengroep hebben van elk ras, zal ik dit jaar ook minder zeugjes aanhouden. 


02-01-2021 : Vandaag is het kleine tesselbeertje van Felien razendsnel achteruit gegaan en ook heel snel gestorven. Heel raar, want hij was wel echt mini, maar had zoveel energie. Toen ik hem ineengedoken zag zitten, wist ik meteen dat het goed mis was. Meteen voeding opgestart indien dat nodig moest zijn, maar dat wou hij niet echt. Normaal als ze honger hebben willen ze wel eten na wat tegenstribbelen, maar helaas. En daarnet was hij al vertrokken, helemaal in zijn eentje, de regenboogbrug over. De andere jongen heb ik ook meteen onder de loep genomen, maar er blijkt niet zo dadelijk iets mis te zijn. Misschien was er binnenin dat kleine lijfje toch ergens iets niet in orde. Wie zal het zeggen... 


01-01-2021 : Het eerste bericht van het nieuwe jaar is al even geweldig als het laatste :-)

Er zitten nog enkele hoogzwangere dames. Coronet Fancy was ook uitgerekend in de week na Kerst en normaal nog voor Nieuwjaar. Maar zij besloot dat haar jongen niet meer in 2020 geboren zouden worden. Nope, zij sleepte ze nog net mee over de grens van oud en nieuw.

BOEM !!  Om 01.30 u : 3 leuke en dikke jonkies voor Fancy, letterlijk het jaar in geknald !

Fancy heeft twee sheltiezeugjes en 1 coronet beertje gekregen, mooie stevige jongen.

Moeder en jongen stellen het prima en Fancy is duidelijk heel happy dat ze van het extra gewicht af is, bij de eerste voerronde liep ze weeral te popcornen.


30-12-2020 : Een vertraagd berichtje op het einde van het jaar (pas geplaatst op 01-01). Ons sheltiezeugje Simphony's Felien bezorgde ons op de valreep nog een leuke verrassing op de laatste dag van het jaar. Ze was uitgerekend tussen Kerst en Nieuwjaar, maar ik dacht dat ze haar nestje uiteindelijk nog mee de streep over zou zeulen, richting 2021. Niet dus !!  Even ervoor nog gaan kijken en bij de volgende controle zaten er 4 mooie nog kletsnatte jongen onder haar en lag een 5 de er dood bij. Jammer van het vijfde jong, maar dat is de natuur, niks aan te doen. Moeder heeft gedaan wat ze kon om al haar jongen netjes uit te pakken, zo ook het vijfde. Wat er mis is gegaan weet je nooit precies. 

Het grappige is hierbij wel de samenstelling van het nestje... 

Papa is Lancelot, een coronet die ook kruldragend is. Moeder onze Felien, een sheltie, die ook kruldragend is.

Hieruit kwamen : 2 coronetjes, 1 sheltie, 1 tessel en het dode jong was een merino. 

Zo leuk dit !

Zowel moeder als jongen stellen het prima. 

Meteen de laatste melding voor dit jaar, op naar het volgende !!! 


28-12-2020 : Superlang bericht, sorry.  Caviaperikelen op Kerstdag... Op Kerstdag kreeg ik een messenger bericht van een fokker, beetje berichtje met frustratie zeg maar. Ook niets verkeerd in het bericht hoor, daar niet van. Maar met de vraag of ik wou verwijderen dat het dier dat van hun kwam (was maar 1 dier) drager was van een bepaald vachtje, want dat kon niet. Kan natuurlijk van héél ver meereizen, dus je weet maar nooit, maar hier kwam er wel degelijk een bepaald vachtje uitrollen. Heb ik ook laten nakijken door fokkers die daar erg bekend mee zijn en ook verder getest (op hun aanraden) door te koppelen aan andere dieren met een recessief gen en dieren van het ras zelf. Ik vond er persoonlijk helemaal niks mis mee en ben altijd blij geweest met dat dier en met alle nakomelingen, zowel kinderen als kleinkinderen, nog steeds trouwens. Maar goed, mocht niet en kon niet, er zou dan wel iets anders mis zijn gegaan. Nu plaats ik mijn zeugen altijd 1 op 1 bij een beer voor een 6 tal weken, dus weet echt wel uit welk koppel iets komt rollen.

Kerstdag zelf en tweede kerstdag is voor ons gezin om gezellig samen te zijn en had ik dan ook geen zin om hier verder op in te gaan, dus maar kort ermee bezig geweest.  Gisteren was dan een zondag, dan ga ik ook geen mensen lastig vallen. Maar toen ik vandaag rustig erbij ging zitten om erover verder te gaan, kon dat niet meer, want blijkbaar een blokje op de messenger.

Dus heb ik het maar op een andere manier opgelost dan ik eerst wou voorstellen, was nl zelfs bereid om DNA te laten onderzoeken, zodat we beiden 100 % zekerheid hadden. Moest daar alsnog behoefte aan zijn, dan hoor ik dat wel.

Voor nu heb ik het betreffende dier gewoon uit de lijn weggenomen met naam en fokker.  Vanaf nu staat het er dus in zonder naam en zonder fokker, uiteraard wel met ras en kleur. Ook in onze Zooeasy, dus alle dieren zijn met twee klikken even aangepast. Hopelijk kan ik de persoon in kwestie zo een plezier doen en slapeloze nachten besparen.  Maakt voor ons geen enkel verschil omdat het dier zonder afstamming hier binnen kwam, dus het veranderd helemaal niets aan de stambomen verder.

Het grootste gedeelte van de nakomelingen zijn hier trouwens blijven wonen, anderen zijn als knuffels mogen verhuizen. Een enkele is naar een fokker gegaan, maar dat gaat slechts om een 3 tal dieren op die jaren. Ze waren gewoon te mooi om te laten gaan ;-)

Hopelijk is hiermee het probleem, dat wij niet als probleem zien van de baan, als daarmee de rust weerkeert. Niet dat je echt van onrust kan spreken, tenminste niet van onze kant.

Wij gaan in elk geval door zoals we bezig waren en proberen alles zo netjes mogelijk te noteren.  Meer kunnen we niet doen, dus als er een verrassing uitrolt, dan noteren we dat voeren we alle gegevens in op pc en testen we dat ook verder uit om zeker te zijn van ons stuk. Dat hoort bij de hobby en vind ik net heel leuk om te doen.

Nogmaals geen kwaad woord over de fokker in kwestie en ik ben nog steeds superblij met de dieren die hier rondlopen. Heb zelfs mensen doorverwezen naar hun. Jammer dat het niet mogelijk was om samen verder hierover te communiceren, maar het zij zo. 

Soms moet ik ook de minder mooie kantjes van deze hobby laten zien. Ofwel het leven zoals het is, want daarmee krijgen we ook te maken. 


27-12-2020 : Het Zondag-werk is weer gedaan, alle jonkies weer opnieuw op foto gezet. Ging voor de verandering eens heel erg vlot, iedereen was gewillig om op foto te staan.  Lekker handig ! 

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : alle jonge snoetjes weer redelijk mooi op beeld.

- Nieuwe foto's bij "te koop" : enkele jonge dieren mogen alvast verhuizen. 


23-12-2020 : Er zijn nog enkele beren die op het einde van het jaar hun "attributen" hebben ingeleverd. Vanmorgen al vroeg bij de dierenarts om 3 beren te droppen voor castratie. Twee gladhaar beren die afgestaan zijn door hun baasje en onze US Teddy beer Goofy. Vanmiddag mocht ik de ex-beren dan weer gaan oppikken, elk een paar gram lichter. Nu is het een paar weken geduld oefenen en daarna mogen de kersverse castraatjes beginnen aan een leven tussen de zeugjes.


20-12-2020 : Alle jongen zijn vanmiddag opnieuw op foto gezet. Ook enkele opgroeiende fokdieren opnieuw op foto gezet.  Ze stonden al op de site, maar hebben nu dus nieuwe foto's.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's", allemaal hebben ze netjes meegewerkt en staan dus redelijk op foto. :-)

- Stelletje langhaar broertjes bij "te koop".

- De nieuwspagina ook alvast opgeruimd. Naar jaarlijkse gewoonte heb ik alle berichten verwijderd en enkel de berichtjes uit de maand December laten staan. Normaal doe ik dat rond nieuwjaar, maar nu had ik even de tijd, dus meteen al gedaan. Binnenkort beginnen we weeral aan een nieuw jaar !


13-12-2020 : Kleine update van de site.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : alle jongen weer opnieuw op foto. Enkele jongen zijn ondertussen gereserveerd. Ook weer enkele jongen "te reserveren" gezet, bij interesse geef je maar een seintje.

- Nieuwe foto's op de pagina's "Rica" en "Lizzie" bij de "adoptiedieren".  We gaan voor lieve Lizzie een leuke thuis proberen te vinden samen met 1 of 2 van haar dochtertjes. De andere dochtertjes kunnen dan als stelletje verhuizen.  Ook voor Rica is het de opdracht om een leuke thuis te vinden, samen met haar dochtertje. En haar twee zoontjes zullen dan als stelletje verhuizen voor de knuffel.  Hier ook weer, bij interesse geef je maar een seintje.

- Gisteren is onze US Teddybeer Igor vertrokken naar zijn nieuwe thuis, hij zal daar gecastreerd worden en een luxe leventje mogen leiden met twee US Teddy dames. Superveel ruimte en lekker verwend, echt veel luxe voor het ventje. Hier kon hij maar heel beperkt dekken wegens verwantschap. Hij heeft hier 1 nestje gegeven samen met Zina, een zeugje met totaal vreemde bloedlijnen voor ons stalletje. Er zal dan ook een zoontje van hun hier blijven wonen om die mooie lijn in stand te houden. Aangezien er nog enkele "vreemde" teddyzeugjes rondlopen, kan hij weer een hele tijd aan het werk.


07-12-2020 : Gisteren, of eigenlijk deze nacht, is er op de valreep nog een Sinterklaasnestje geboren. Een berenbootje, nestje bestaande uit 4 flinke beertjes. Moeder Louana en haar kids stellen het prima.

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje Louana x Epic.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : jongen Louana allemaal apart.


06-12-2020 : Achterstallig onderhoud van de website... Tijd, dat is zoiets wat ik altijd tekort heb. Er kruipt heel veel tijd in het verzorgen van de dieren en het onderhouden van de hokken. Daarbij de website proberen in orde te houden, is niet altijd even handig. Dus af en toe loop ik wel eens even achter. Maar bij deze weer een flinke update gedaan.

- Op 1-12 is Lizzie bevallen van een gezonde vierling. Ze deed dat supergoed, is een heel goed moedertje voor haar kroost. De vier ukjes stellen het dus prima. Papa Penotti is de eerste castraat die hier "papa" is geworden. Hij was nl 6 weken voor de bevalling al gecastreerd, het was voor hem maar een éénmalig gebeuren. Van deze jongen zijn enkel moeder en vader bekend, niet echt rasdiertje te noemen dus. Maar toch zijn ze helemaal correct, rastypisch en hebben ze mooie grote flappers erop, die heel mooi gaan uitvouwen. Oren en kruintje hebben ze van papa overgenomen. 

- Op 5-12 is er een nestje US Teddy's geboren uit Zina en Igor. Heel mooi stel jongen, 2 beertjes en 2 zeugjes. Zina was de avond ervoor onrustig en 's morgens zaten er vier jongen onder haar buikje te scharrelen. Ze was net de moederkoekjes aan het opruimen toen ik ging voeren. Alles prima verlopen dus, heel flinke en zware jongen. Ik ben erg benieuwd hoe deze kanjers gaan uitgroeien. Het zijn patatjes !

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje Zina x Igor.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : iedereen vandaag opnieuw op foto gezet.

- Enkele fokdieren kregen een nieuwe foto, omdat ze flink groeien.

- Update bij de pagina van Lizzie, ook haar jongen komen wekelijks opnieuw op foto.