Home » Nieuws

Hier kan je nieuwsberichtjes lezen ivm onze cavia's :

24-10-2021 : Vanmorgen zat er een leuk jong me aan te kijken vanonder zijn moedertje. Farah is bevallen, het zijn twee leuke beertjes geworden. Papa van dit nestje is Eddie. Farah had al eens eerder bij Eddie gezeten, maar kreeg toen vrij vroeg een miskraam. Deze keer is het prima verlopen en heeft ze dus twee flinke kereltjes.

- Nieuwe foto bij "geboren" : Nestje Farah x Eddie

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : alle jongen opnieuw op foto gezet.

- Hier en daar nieuwe foto's op de rassenpagina's, sommige dames hun "babyfoto's" zijn vervangen door foto's als volwassen dieren. Ze groeien zo snel...  Ook een paar ventjes opnieuw op foto gezet, ook die zijn ondertussen flink uit de kluiten gewassen.

- Bij "te koop" kan je een voedseldroger vinden, erg leuk om kruiden, blaadjes, groenten of fruitschijfjes voor je cavia's te drogen. Zo kan je zelf een gezonde voorraad snoepjes maken. Helaas is zo'n apparaat voor hier veel te klein en kopen we beter onze kruiden/grasjes/snoepjes aan.

- Bij de rassenpagina van de "langharigen" kan je een aantal zeugjes vinden die bij gelegenheid mogen verhuizen, is geen haast bij.  Wegens uitdunning zullen er nog maar enkele langharigen hier blijven wonen. De langharige jongen die nu nog in de nestjes zitten zullen dan ook vrijwel allemaal beschikbaar komen. En daarna zullen we nog maar heel beperkt langharige jongen hebben. 


19-10-2021 : Gisteren is het nestje van Lara geboren, vier mooie coronetjes. Drie zeugjes en een beertje. Dit is haar eerste nestje en ze heeft dat prima gedaan in haar uppie. Eén van de jongen lag er "dood" bij, ijskoud met het vliesje op het neusje. Tenminste, ik dacht dat het dood was, maar even later bleek er beweging in te zitten, al was het maar heel miniem. Gelukkig had ik het vliesje er meteen af gehaald, anders was het jonkie echt wel verloren geweest. Meteen naar binnen gebracht, naar Hanna om op te laten warmen. Ze heeft zich daar een hele tijd mee bezig gehouden en wonder boven wonder kwam het jong er bovenop. Vandaag was er niets meer aan te zien, dus super goed afgelopen voor deze kleine spruit. Moedertje Lara neemt haar taak heel serieus en ook de jongen stellen het prima.


17-10-2021 : Vanmorgen nog een nestje shelties geboren, vier beertjes. Uit de combi Unica x Hunter. De vader Hunter is ondertussen naar een ander stalletje vertrokken, dus mogelijk blijft 1 van zijn jongen als opvolging. Nog even afwachten, want er komt nog een nestje langharen aan, combi uit sheltie en coronet. Daarna ga ik mijn keuze maken. In elk geval heeft het moedertje Unica het heel goed gedaan met de bevalling, vanmorgen was alles al netjes opgeruimd in haar hokje en was ze de jongen aan het wassen. Moeder en jongen stellen het dus pirma, en dat is altijd het voornaamste.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's"

- Nieuwe foto bij "geboren"

- Enkele jonge cavia's hebben hun plekje gekregen op de rassenpagina's


14-10-2021 : Zina (US teddy) had vanmorgen een horrorbevalling. Waarschijnlijk was ze vannacht al begonnen aan haar bevalling. Ze was in elk geval bezig toen ik vanmorgen ging voeren. Bleek dat het jong dood was en niet verder kwam. Er is heel wat prutswerk aan te pas gekomen om het dode jong eraf te krijgen, was een knoeperd van 175 gram, heel zwaar van bouw. Uiteindelijk is het gelukt. Zina doet het ondanks de enorm zware bevalling heel goed. Ze heeft hier 1 nestje gehad en daarna deze zware bevalling doorgestaan. We hebben besloten haar uit de fok te nemen, die zou zowiezo haar laatste nestje zijn. Ze mag nu lekker gaan genieten van een leven als knuffel. Ben al blij dat het goed is afgelopen.


11-10-2021 : Update : De problemen met de website zijn ondertussen opgelost. Blijkbaar was er een aanval bezig op de provider van Jouwweb, kreeg ik te horen na contact met de helpdesk. Ze hebben er goed werk van gemaakt en het was nog vrij snel opgelost, dus petje af. We kunnen weer volop verder :-)

Gisteren is dus een nestje shelties geboren, van Odette en Yuta. Het waren 3 jongen, maar eentje lag er 's morgens dood bij. Een wonder dat ze is kunnen bevallen van dat jong, want het heeft dubbelgevouwen gezeten en is zo ook geboren. De andere twee jongen stellen het samen met moeder zeer goed. Het zijn voor de verandering eens 2 zeugjes geworden.

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje Odette x Yuta.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : de wekelijkse foto's van de jongen + het nieuwe nestje.

 

Er zijn problemen met de website. We zoeken nog even uit of het probleem bij de Editor van Jouwweb zelf ligt, of bij onze pc. Ik kan de site dus niet verder bewerken omdat de foto's zich niet openen. Zodoende kan ik geen nieuwe foto's plaatsen van de jonge caafjes. Zo snel als het probleem opgelost is, plaats ik ze meteen, want ze zijn gisteren wel gewoon op foto gezet. Er is trouwens een nieuwe nestje geboren, meer hierover zodra ik hun foto's ook kan posten. 


02-10-2021 : Kleine update van de website. De jonge caafjes even opnieuw op foto gezet, was me vorige week niet gelukt. Alle jongen stellen het goed, ook de twee ventjes die nu bij hun pleegmama Goldy wonen. Het zullen allemaal flinke jongen worden.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".


24-09-2021 : Zeus en Monty hebben vandaag hun familiejuwelen moeten inleveren. Maar als castraatje leven heeft natuurlijk ook het voordeel dat ze de rest van hun leven mogen rondscharrelen tussen het vrouwelijk schoon. 


18-09-2021 : Het nestje van Emma is vandaag in de late namiddag geboren. Het zijn 5 jongen geworden, 3 zeugjes en 2 beertjes. Bij de zeugjes ook 1 US Teddy zeugje dat hier blijft wonen. Nog maar eens een bevestiging dat Anderson wel degelijk een teddydrager is. (wat sommigen tegenspreken, maar hier dus al vaker bewezen is) De rest van het nestje zijn gladharigen, maar dus ook teddydragertjes. Erg leuk nestje trouwens, mooie kleurtjes en mooie gewichtjes.

Omdat Goldy pas een nestje had waarbij het (supergrote) jong doodgeboren was, heeft zij twee van de jongen onder haar hoede gekregen zodat Emma het wat rustiger aan kan doen voor haar eerste nestje.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's"

- Nieuwe foto bij "geboren"


12-09-2021 : Kleine update van de site.

- Nieuwe foto's bij "te koop"

- Geen nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's", er liggen even geen nestjes. We wachten met spanning op het nestje van US Teddy zeugje Emma.


29-08-2021 : De wekelijkse fotoshoot is weer voorbij, alle jongen deden goed hun best om netjes op foto te staan deze week.

- Nieuwe foto's "overzicht jonge cavia's"


22-08-2021 : Alle jongen staan weer opnieuw op foto. Bij een enkele zijn de foto's niet zo geweldig gelukt, maar volgende week beter.

- Nieuwe foto's "overzicht jonge cavia's"

- Nieuwe foto's "te koop" : de beschikbare jongen opnieuw op foto gezet

- Enkele jonge dieren die hier blijven wonen zijn verhuisd naar de rassen pagina's.


17-08-2021 : Op de pagina "Links" kan je nu de nieuwe link terug vinden naar Team Simphony, een zeer leuk vrijwilligersproject met pony's. Team Simphony is het geesteskind van onze dochter Hanna, door haar bedacht en staat ook onder haar leiding. Hopelijk kan ze hiermee veel kinderen en ouderen blij maken.


15-08-2021 : Op 11-08 is het nestje van Geena geboren, ze kreeg 3 jongen. Het zeugje heeft het niet gehaald, de 2 beertjes wel. Geena en jongen stellen het prima.

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje Geena

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" 

- Nieuwe foto's bij "te koop"


08-08-2021 : Ondertussen zijn er weer twee nestjes geboren. Eentje is al van 01-08, jongen hadden net de fotoshoot gemist afgelopen zondag. En vandaag weer zondagskinderen... Tiny is bevallen van een 4 ling. Geen makkelijke bevalling, want er moest eentje gereanimeerd worden, twee moesten er goed gelegd worden in de baarmoeder (hoofdjes terug geslagen) en de laatste is dood geboren. De drie jongen wat het gehaald hebben, moeten eerst nog wat opknappen. Het zijn wel knappe jonkies, even afwachten hoe ze het over een paar dagen stellen. Moedertje Tiny stelt het naar omstandigheden goed en is volop met haar kroost bezig.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's"

- Nieuwe foto's bij "te koop" : enkele jongen mogen uitvliegen.

- Nieuwe foto's voor de baasjes.


01-08-2021 : De jonge diertjes hebben er weer een fotoshoot opzitten. Ze groeien allemaal heel mooi uit, wat gaat het toch snel met die baby's, voor je het weet zijn ze weer al groot...

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's"

- Nieuwe foto's bij "te koop" : een leuk berensetje op zoek naar een thuis.

- Nieuwe foto's voor de baasjes.


24-07-2021 : Alvast op zaterdagavond de nieuwe foto's van de jongen gemaakt, omdat ik morgen enkele andere dingen wil doen. En voor diegene die erop zitten te wachten is het alleen maar leuk. De meeste jongen werkten goed mee om op de foto te gaan. Al is lang stilzitten nog niet hun ding.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's"

- Nieuwe foto's voor de baasjes.


20-07-2021 : Vanavond even de tijd genomen om nog twee nestjes op foto te zetten. Sheltiezeugje Cherry en US Teddy Florentina vonden het hoog tijd om hun kroost buiten te  laten spelen. Beide moedertjes deden het heel goed en zowel jongen als moeders stellen het ook prima. Cherry kreeg twee boys en Florentina koos ook voor twee beertjes en een zeugje.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".

- Nieuwe foto's bij "geboren".


11-07-2021 : Afgelopen dagen zijn er 2 nestjes geboren, een gladhaar nestje uit een moeder die ik zwanger aankocht om een andere bloedlijn te hebben. Deze jongen zijn van een andere kleurslag als we gewoon zijn. Niet onze keuze, maar de zwangerschap moesten we erbij nemen.  ;-)   En een langhaar nestje van ons Zara, dat zijn twee coronet dametjes geworden die beschikbaar komen omdat we niet verder gaan met de coronetjes.

- Nieuwe foto's "overzicht jonge cavia's"

- Nieuwe foto's bij "geboren" 

- Nieuwe foto's bij "te koop" : een aantal dieren, zowel jongen als fokdieren, mogen op zoek naar een nieuwe thuis. 


09-07-2021 : Vanmorgen is ons castraatje Finn gestorven, op een leeftijd van 5 jaar en 3 maanden. Ondanks dat hij al wat last had hier en daar,  heeft hij het nog behoorlijk lang uitgehouden. Hij woonde samen met de oudere dames in de service-flat. Zij moeten het nu even zonder castraatje stellen, want onze toekomstige castraatjes zijn nog wat te jong om de ingreep te ondergaan. Finn was in het verleden onze favoriete fokbeer en ook de eerste die hier gecastreerd is, zodat hij bij de dames kon blijven wonen.


04-07-2021 : Een weekje overgeslagen met foto's maken, maar vandaag was het toch weer hoog tijd !  De jongen zijn enorm gegroeid en een aantal hebben we alvast beschikbaar gezet voor reservatie. Vanaf 13 juli zullen ze mogen verhuizen.

- Nieuwe foto's "overzicht jonge cavia's"

- Nieuwe foto's "te koop" : alle fokdieren die beschikbaar zijn, heb ik meteen daar even geplaatst met alle gegevens erbij.  Verder is er ook een grote stevige graaskooi beschikbaar.

- Enkele jonge dieren zijn verdwenen van de pagina "overzicht jonge cavia's" en hebben een plekje gekregen op de pagina's van onze fokdieren.

- De pagina "coronet" is verdwenen. De pagina "shelties" is vervangen door "langharigen", daar vindt je ook onze coronetbeer terug. De twee laatste coronet zeugjes zijn gereserveerd voor een fokker.


21-06-2021 : Pas vanavond had ik tijd om de jongen weer eens opnieuw op foto te zetten. Meteen ook maar op de site aangepast. 

- Nieuwe foto's "overzicht jonge cavia's".

- Nieuwe foto's bij "te koop" : er zijn een aantal jongen klaar om op zoek te gaan naar een nieuw baasje.


20-06-2021 : Vandaag helaas geen foto's gemaakt van de jonge cavia's. Met wat geluk zal dat voor morgen zijn en dan pas ik meteen ook even de website aan, zodat ze te zien zijn. Alle jongen zijn flink gegroeid en er zijn een aantal jonkies die al meteen kunnen verhuizen naar een geschikte thuis. 


13-06-2021 : Vanmorgen bleek US teddy zeugje Elina bevallen te zijn van een vierling. Vier flinke en pittige jongen zaten me aan te kijken vanuit hun huisje. Het zijn 3 beertjes en 1 zeugje geworden. Moeder en jongen stellen het prima. Handig dat ze besloot om op zondag klaar te zijn met haar bevalling, zo konden de ukken meteen mee op foto.

- Alle jongen opnieuw op foto gzet.

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje Elina x Aladin.

- Enkele blijvertjes op de pagina's van de fokdieren gezet.

- Coronet beertje beschikbaar gezet bij "te koop".


06-06-2021 : Zoals elke zondag heb ik de site bijgewerkt. Alle jongen staan weer opnieuw op foto. Een hele opgave, want niet iedereen had zin om stil te zitten en mee te werken... sommige foto's zijn dan ook niet mooi, maar volgende week beter.

Ik krijg vaker de reactie dat de jongen zo "groot" zijn op foto... dat komt dus door het inzoomen ;-)  

Deze foto is bv niet helder, maar stond per toeval nog op mijn camera.

Hier zie je dus hoe klein de ukken zijn, maar op foto lijken ze een stuk groter door de zoom.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".

- Nieuwe foto's bij "jongen NIET uit eigen fok".

- Nieuwe foto's bij "te koop".


01-06-2021 : Kleine Mabel heeft het helaas niet gehaald. Ze was vanaf de geboorte al een piepklein meisje, vandaar dat ze hier zou blijven als knuffel. Maar het heeft niet mogen zijn, gisteren avond hebben we haar dan toch laten gaan. Ze is amper 20 dagen mogen worden.


30-05-2021 : Alle jongen weer op foto gezet, en geloof me... dat was een hele klus ! Ondertussen zijn er immers nog nestjes geboren en die stonden ook nog niet op foto. In totaal anderhalf uur bezig geweest alleen met foto's maken. De aanpassing van de site vroeg ook nog het nodige werk. Maar we zijn weer helemaal up-to-date !

- Het nestje van June is op 26-05 geboren, dat namen we op 27-05 mee naar huis, samen met mama. Een aantal van deze jongen zullen hier blijven wonen, ondanks dat ze een tint lichter zijn. Ze brengen weer wat vers bloed in ons stalletje, een lijn die we met zekerheid nog niet hebben.

- Op 28-05 was het dan de beurt aan ons Eefje om te bevallen, ze was zo enorm dik, moest een groot nest worden. Helaas was ik niet aan huis, Hanna lette op en kwam heel nipt te laat bij de bevalling. Het laatste jong hing nog in het vlies achter Eef aan. Jammer genoeg een heel slagveld bij deze bevalling : 7 jongen in totaal, waarvan 5 dode jongen. Eef heeft nu nog 2 jongen over om te bemoederen, wat ze ook heel goed doet. Zelf heeft ze redelijk wat bloed verloren, dus ze krijgt ruim de tijd om te herstellen. Daarna gaan we haar samen met haar dochtertje herplaatsen als knuffeltjes, het risico is te groot om haar nog te laten bevallen. 

- Op 29-05 is Farah dan bevallen van een eenling. Een heel mooi jong, maar lag er helaas dood bij. Farah blijft nu nog even apart zitten in gezelschap van een castraat, daarna mag ze weer terug in de meidengroep.

- Het is hier een ongekende babyboom, wat zeker niet de bedoeling was. Zodra deze gepasseerd is, ga ik het been echt stijf moeten houden en geen uitzonderingen meer maken om dieren op te vangen. Dit brengt teveel extra werk mee, al die extra baby's.

- Afgelopen dagen hebben we ook nog wat verder gewerkt in het stalletje. Na de opfris werken met een nieuw laagje verf, is het plafond helemaal afgewassen. Nu is alles weer fris voor een hele tijd. 


27-05-2021 : Totale verrassing vandaag die heel onze namiddag even op zijn kop zette. Het was de bedoeling om over een tijdje nog enkele gladhaar dames in 3 kleur aan te schaffen. Maar dat het zo plots en zo onverwacht zou gebeuren ... Net op de middag werden we gebeld door een fokker die ging stoppen, of ik dieren wou overnemen. Dus alles ingeladen en uurtje later hadden we al afgesproken. In totaal namen we 9 volwassen dieren mee en 5 pasgeboren jonkies. (uiteraard met hun mama erbij) Op zich helemaal niet erg, want er was een uitloopruimte vrij, dus de dames konden daar wel bij mekaar in. Moeder met jongen kreeg een rustige plek alleen voor haar en haar kroost. En voor de beer hadden we een berenhok vrij. Maar... 6 van de dames zijn zwanger !!  Dus binnenkort is er een echte babyboom, zal een heel sorteerwerk worden om iedereen een mooi plaatsje te geven om te bevallen. Heel leuk allemaal, maar normaal hebben wij nooit zoveel jongen tegelijk, dus dit gaat echt wel even extreem druk worden. De meeste jongen zullen gladharig zijn, een enkele US teddy is ook mogelijk. Moest je op zoek zijn naar gladhaar jonkies, dan kan je je eventueel al aanmelden om een seintje te krijgen als ze geboren zijn. Er gaan een redelijk aantal jongen hier blijven wonen, want dit zijn voor onze stal weer volledig nieuwe bloedlijnen. Maar omdat ze niet allemaal kunnen blijven hangen, moeten we tijdig op zoek naar lieve baasjes.


23-05-2021 : Zoals verwacht is gisterenavond het tweede nestje nog geboren. Het zijn 4 jongen geworden : 3 beertjes en een zeugje. Zit ook 1 teddybeertje bij, supermooi. Alle vier ook correcte diertjes. Niet raszuiver, maar zeer leuk als knuffel/huisdiertje.

- Nieuwe foto's van alle jongen gemaakt.

- De onverwachte jongen staan ook allemaal op foto, je kan ze zien via een link op de pagina "overzicht jonge cavia's"

- Wij ruimen op !!  Op onze pagina "te koop" kan je spullen terug vinden die weg mogen. Leuke spullen, maar we gebruiken ze niet meer. Volgen nog foto's van een mooi, ruim draadhok, ik moet het nog even afwassen en opmeten.

Het oudere gedeelte van ons stalletje krijgt momenteel een opfrisbeurt.

Tegen de buitenmuur waren wat vochtvlekken. Die zijn gisteren alvast aangepakt en behandeld. En nu komt er een fris laagje verf overheen in de rest van het oude gedeelte.

Daarna zal de vloer nog geverfd worden zodat die wat lichter is, en makkelijker te onderhouden. 

En dan komt de kuisvrouw langs :-p  

Plafond moet dringend eens onder handen genomen worden, dus dat is mijn jobke.


22-05-2021 : Gisteren totaal onverwacht 4 zwangere zeugen overgenomen om hun een veilige plek te geven om te bevallen. Drie waren bij aankomst echt hoogzwanger en eentje moet nog even. Vanmorgen was er al eentje bevallen van twee leuke jonkies, heel schattige prutsen. Alé prutsen is niet het juiste woord, want het zijn twee flinke jongen !  Het nog erg jonge moedertje heeft dat super gedaan. Morgen zet ik haar jongen ook op foto, samen met de zondagse fotoshoot van onze jongen. Ik verwacht morgen ook al het tweede nestje, zal zeker niet lang meer op zich laten wachten. Voor deze onverwachte jongen zoeken we op termijn ook een geschikte thuis. Echter zullen zij niet raszuiver zijn, dus ze zullen als knuffels/huisdiertjes verhuizen.

- Vandaag ook wat werkzaamheden in ons stalletje. In het oude gedeelte zaten in de buitenmuur enkele vochtvlekken. Die zijn gisteren behandeld en vandaag opnieuw in de verf gezet. Best raar om te zien, want de grote uitloopvakken voor onze langhaarzeugjes staan nu allebei leeg... de zeugjes zijn voor de schilderwerken even in hokken gezet. Zo hebben ze minder stress omdat we echt in de uitloopvakken moeten zijn.  Is ook maar voor enkele dagen, dan is alles achter de rug en hebben ze weer alle vrijheid.


16-05-2021 : Deze namiddag het jonge grut weer opnieuw op foto gezet. De ene had daar al meer zin in dan de andere, dus niet alle foto's zijn even mooi geworden. Maar zitten wel een paar leuke tussen.

- Coronetzeugje Jolien heeft problemen met haar "melkbar", waar het aan ligt weet ik niet. Zelf eet ze wel, maar ze laat haar jongen niet drinken en er komt ook maar heel weinig melk. Hopelijk komt het de komende dagen goed op gang. Voorlopig zitten ze dus binnen in huis en worden de jongen strikt in het oog gehouden en bijgevoerd met het spuitje. De komende dagen zal ik dus weinig slaap hebben, want deze ukken moeten elke 2 uur drinken. Maar als ze alle vier netjes erdoor komen, is dat een fijne beloning.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".

- Nieuwe foto's bij "te koop" : leuk berensetje dat mag verhuizen.

- Nieuwe foto's voor de wachtende baasjes ;-)


13-05-2021 : Maar weer eens een update van de site gedaan, want er zijn een aantal nestjes geboren. Dinsdagavond in de latere uurtjes besloot US teddy dame Femke te bevallen. Ze was zwanger van een gladhaar beer, dit nestje zijn dus teddydragende gladhaartjes. Mevrouw kreeg 4 beren en 1 mini zeugje. Vrij lange bevalling, ze deed er bijna 2 uur over. Maar iedereen is gezond, dat is het voornaamste.

- Vandaag was het dan de beurt aan twee coronetzussen, die samen zwanger waren en ook beslisten om samen te bevallen met amper een uur verschil. Eerst begon Jazz, ik was net klaar met gras knippen voor hun, ging even kijken en ze was net klaar met het eerste jong. Net op tijd om het jong uit het vlies te halen, want dat deed ze niet open. Hierna kwamen er heel vlot nog twee jonkies. Ze kreeg twee zeugjes en 1 beertje op amper 15 min tijd, nog eens 10 min later waren ook de nageboortes al opgeruimd. Jazz liet er geen gras over groeien.

- En dan de tweede verrassing vandaag, terwijl ik bezig was aan mijn voerronde... Zus Jolien was aan het raam komen kijken naar haar zus en besloot ook maar te bevallen. Heel stilletjes begon ze eraan, maar ik had haar natuurlijk wel in de smiezen. En maar goed ook want het eerst jong (een kanjer) zat in stuit en wou maar niet komen. Pootjes opgevist en geholpen. Gelukkig was Hanna net in de buurt om hem aan te pakken, want hij bewoog en ademde nauwelijks. Daarna kwamen er nog enkele en die gingen best wel vlot. Jolien kreeg 3 boys en 1 zeugje, zowel moeder als jongen stellen het prima. Ja, ook het dwarsliggertje ;-)

- Als laatste een minder leuke melding, onze service flat begint leeg te worden ... Het was vandaag nl tijd om ons coronetje Honey te laten gaan. Haar lijfje was op en ze ging vandaag erg snel achteruit. Waar ze eerst nog at en rondscharrelde, at ze vandaag niet meer en liep ook niet meer. Het is al zowat een wonder dat Honey het zover heeft gebracht, want ze had vanaf de geboorte een chronisch rocheltje. Ondanks haar probleem is ze dus toch nog best oud geworden. Het was zo'n lieverd, ze kon het met iedereen vinden. Haar hokgenootjes hielden haar de laatste dagen warm en weken niet van haar zijde. Zowel Felien als Zora namen die taak heel ernstig. 


10-05-2021 : Site nog een beetje bijgewerkt. Gisteren had ik de jonge teddy's al op foto gezet. Vandaag was het dan de beurt aan de kersverse jongen van Roosje x Epic. Net geboren toen ik met Niels naar een afspraak in het ziekenhuis was. Maar gelukkig was Hanna thuis en kon ze tijdig een handje helpen. Voor de rest heeft moedertje Roosje het prima gedaan voor een eerste nestje en blijkt ze ook een goed moedertje te zijn. Ze kreeg 4 baby boy's :-)


02-05-2021 : Kleine update van de site. Jonge cavia's opnieuw op foto gezet. Enkel het sheltiezeugje ben ik vergeten opnieuw op foto te zetten. Ze loopt met haar moeder in de zeugengroep. Veel is ze niet veranderd, haar haren zijn enkel iets langer. Ik probeer haar deze week nog even opnieuw te fotograferen.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".


30-04-2021 : Totaal onverwacht een mooi US teddyzeugje aangeschaft. Was eigenlijk helemaal niet de bedoeling, want ze heeft niet "onze kleuren". Maar ja, soms val je dan als een blok voor zo'n uk. Ze is zo'n schattig meisje, dat kon ik niet laten. Ik probeer haar zondag meteen even op foto te zetten. Eerst maar even laten wennen aan de nieuwe omgeving. 


29-04-2021 : Vandaag is er onverwacht een zieltje minder in de service flat. Oma Didi liep wel op haar laatste beentjes, dat zagen we aankomen. Maar toch wist ze ons nog te verrassen. Vanmorgen om 7.30 u zat ze nog te eten, niks aan de hand en om 9 u vond ik haar dan. Beter op deze manier natuurlijk dan nog ziek worden en dan moeten sukkelen. Ze kwam van een collega fokker die gestopt was met de hobby, om hier haar oude dag door te brengen. Toch blij dat we haar nog hebben kunnen verwennen. Een kleine bedeltante was het ;-)


27-04-2021 : Zoals verwacht heeft één van de beertjes van Eveline het niet gehaald. Erg jammer, want was een heel mooi diertje. Zo zie je maar weer eens dat de natuur hard kan zijn.

- Vanavond de nieuwe koppels uitgezocht, morgen ga ik enkele beren heel gelukkig maken. Ze krijgen nog eens een vrouwelijke hokgenoot ipv een ventje. 


25-04-2021 : Vrij laat vanavond nog foto's van de jongen gemaakt. Het was zo'n mooi weer, dat we de hele dag buiten bezig zijn geweest. Maar goed, ze staan weer bijna allemaal op foto. Het witte babybeertje is nog steeds herstellende, dus staat er nog niet bij. Hij groeit wel supergoed, zit nu al ruim over de 300 gram. Beloofd dus een kanjer te worden.

Helaas ook wat minder goed nieuws over het nestje van gisteren. Eén van de beertjes zat nog in het vlies toen ik erbij uitkwam dat ze aan het bevallen was. Vlug eruit gehaald, maar je weet natuurlijk nooit hoelang ze al liggen te spartelen. Bijgevolg piept en rochelt hij op de longetjes, waarschijnlijk vocht binnen gehad. Hij krijgt hiervoor behandeling, maar ik vrees dat hij erg weinig kans maakt. Hij gaat snel achteruit. Maar wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus we wachten even af. Hij staat nog niet apart op foto (wel bij het nestje) omdat ik hem daar niet mee wou lastig vallen. Even met broer en zusjes ging nog net.

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje van Eveline en Hummer.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's"


24-04-2021 : Totaal onverwacht komen er morgen 2 nieuwe gladhaar beren. Of beter gezegd 1 nieuwe en 1 oude bekende... Als alles goed gaat kan ik ze meteen op foto zetten als ik de jongen opnieuw op foto zet in de loop van de avond.

- Vanavond rond 20.15 u begon US Teddy zeugje Eveline aan haar bevalling en om 20.45 u had ze vier knappe baby's. Wat gaat dat toch snel bij die caafjes. Moeder en jongen stellen het goed.  Eentje doet het wat minder, zat nog in het vlies toen ik erbij kwam. Het zijn 2 beren en 2 zeugen geworden, netjes verdeeld. Foto's van de jonkies volgen morgen, samen met de rest. 


18-04-2021 : Vandaag was ik helemaal vergeten om nieuwe foto's van de jongen te maken... Zulk mooi weer, dus zat ik vooral buiten in de tuin te werken. Maar nog snel op de valreep vanavond even het grut op foto gezet.

- Nieuwe foto's "overzicht jonge cavia's".

* Gisteren hebben we ons knuffelzeugje Sunflower naar een nieuwe thuis laten gaan. Onverwacht kwam er een telefoontje van een baasje dat een 7 jarig zeugje moest laten inslapen, waardoor hun 3 jarige castraat alleen zat. Leuke match voor Sunflower die ook 3 jaar is. Ze heeft daar ook een superleuke thuis gevonden, daar ben ik zeker van. Gisterenavond had ik al meteen foto's van haar met haar nieuwe vriendje en haar nieuwe hok. Zeer mooie ruimte hebben ze met hun tweetjes. Hopelijk mag ze daar nog lang genieten van de  luxe.  :-)


15-04-2021 : US Teddyzeugje Eveline is ingetrokken in de kraamafdeling. Ze is nu echt wel hoogzwanger. Momenteel heeft ze nog geen opening, maar ze mag wel even lekker relaxen en extra verwend worden met de extra groenten rondes. Ze zat eerder nog in de zeugengroep, maar daar voelde ze zich niet meer zo goed omdat de castraat regelmatig eens achter haar aan ging. Je ziet haar nu genieten van haar rust :-)


11-04-2021 : Alle jongen zijn weer opnieuw op foto gezet. De blijvertjes Xaviera en Jinte hebben een eigen plekje gekregen op onze rassenpagina's. (gladhaar zeugjes) Verder heb ik coronetbeer Stanley en US Teddy beer Icey ook nog eens opnieuw op foto gezet. Ze zijn flink aan het groeien...

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" 

- Enkele nieuwe foto's op de rassenpagina's


07-04-2021 : Deze voormiddag is Dipsy bevallen, gelukkig waren we erbij. Het was geen standaard bevalling en we zouden zowel moeder als jongen verloren hebben als ze alleen bevallen was. Beide jongen zaten in stuitligging, op zich geen probleem. Maar ze waren ook nog eens fors voor een eerste nestje en de eerste bleef klem  zitten. Met wat geprul kregen we hem in de juiste houding. Helaas scheurde de navelstreng al voor de geboorte waardoor hij in zuurstofnood kwam. Het duurde even eer wel hem veilig en wel (voor hem en moeder) uit zijn benarde positie gehaald hadden. Gelukkig was Hanna erbij om te assisteren en te helpen met reanimeren. Moeder en jongen stellen het ondanks alles goed, het zijn twee forse beertjes geworden. Het eerste jong is nog wat "plat" en moet nog even bekomen, maar het komt allemaal in orde met dit stel.

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje van Dipsy en Levi.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : de twee ventjes van Dipsy.


04-04-2021 : Kleine update van de website. De gladhaar zeugjes Tiny, Farah en Roosje opnieuw op foto gezet, ze zijn ondertussen een flink stuk groter.  Sheltiezeugjes Unica en Saar staan ook opnieuw op foto. 

Verder alle jongen weer opnieuw lastig gevallen met de wekelijkse fotoshoot :-)

De ene staat er al mooier op dan de andere, maar volgende week weer een herkansing.

Gladhaarzeugje Dipsy is hoogzwanger en heeft al opening, dus het zal niet lang meer duren. Voor de rest is het hier erg rustig qua zwangerschappen.

- Nieuwe foto's bij "gladhaar zeugjes" : Tiny, Farah en Roosje.

- Nieuwe foto's bij "sheltie zeugjes" : Unica en Saar.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : al het jonge grut opnieuw op foto.


03-04-2021 : Helaas hebben we vandaag totaal onverwacht afscheid moeten nemen van onze lieveling Goofy. Gisteren was er nog helemaal niets aan de hand, meneer at goed, zag er goed uit, heeft nog flink groenten gegeten. Niets deed vermoeden dat hij er vandaag niet meer zou zijn... Maar vanmorgen lag hij tussen zijn dames. Daar ben je dan echt niet goed van. Hij was nog jong, in goede conditie, vinnig, dus dat verwacht je niet. 

Goofy was ons eerste US Teddy beertje dat uit onze gladhaar lijnen kwam, ook totaal onverwacht. Maar als buitenbeentje had hij meteen ons hart gestolen en mocht hij hier blijven wonen. Onbewust startte hij hiermee onze US Teddy lijn op, want door hem werden we helemaal verliefd op de teddytjes. Omdat het zo'n schatje was had ik hem vorig jaar laten castreren, zodat hij samen met een groepje dames kon genieten voor de rest van zijn leven. Hij heeft voor zijn castratie met enkele dames mogen samenwonen, waardoor we wel nog een paar nakomelingen van hem hebben. Maar hij zal gemist worden, de kleine knuffelbeer. 


29-03-2021 : Vanmorgen zaten er 4 kleine ukkies onder moeders buikje uit te gluren, ze zagen voor het eerst de voederronde voorbij komen. Sheltiezeugje Bea heeft haar eerste nestje helemaal alleen op de wereld gezet, lekker stiekem als er geen pottenkijkers zijn. Ze wou duidelijk privacy. Het zijn 3 beertjes en 1 zeugje geworden. De jongen en moeder stellen het prima. Een jong beertje heeft wat wazige oogjes, dus die druppelen we enkele dagen en dan zal dat wel voorbij zijn. 


27-03-2021 : Alle problemen qua bereikbaarheid zijn gelukkig weer opgelost. Dat zou normaal dus weer goed moeten verlopen.

Omdat ik nog wat tijd over had vandaag, heb ik alvast de jonge cavia's opnieuw op foto gezet.

Dus ipv zondag, kan je nu al zien hoe ze weer veranderd zijn. Ze groeien zo snel !

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".


24-03-2021 : Momenteel ben ik even moeilijk te bereiken via een aantal kanalen. Mijn smartphone heeft nl kuren en ik kan geen SMS lezen of beantwoorden, maar ook geen Messenger berichten. We proberen hier zo snel mogelijk iets aan te verhelpen.

Je kan me wel nog steeds bereiken via Email, Whatsapp of gewoon even telefoneren.


21-03-2021 : Zoals ik gisteren al dacht, heeft het niet lang meer geduurd voor de bevalling van Inez. Vanmiddag is mevrouw in haar eentje bevallen, even tussen twee controles door. Een zeer vlotte bevalling trouwens, want ik ben niet lang weg geweest tussenin. Moeder en jongen stellen het prima en Inez blijkt een zeer goed moederinstinct te hebben. Ze kreeg in combinatie met het coronetbeertje vier coronet jonkies : 3 beertjes en 1 zeugje. Flinke jongen ook, zoals verwacht.

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje van Inez.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : jongen allemaal apart.


20-03-2021 : Alvast een update op zaterdag ipv op zondag. Er zijn niet zoveel jongen op foto te zetten, dus heb ik ze vanmiddag maar even laten poseren. 

- Sheltiezeugje Inez staat echt op knappen nu, kan niet lang meer duren. Ze krijgt het maar moeilijk met haar gespannen buikje. Ik denk dat het aardig zware jongen zullen zijn, dus ik hoop dat ik bij de bevalling kan zijn om eventueel te helpen. Het is een eerste nestje en dan ben ik toch altijd wat ongerust dat er iets mis gaat. 

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's". 


17-03-2021 : Minder goed nieuws te melden. Gisteren hebben we onze coronetbeer Emmeraldo laten inslapen. Emmeke sukkelde al geruime tijd met zijn blaas en nieren, het ging steeds op en neer. Gisterenochtend vond ik hem helaas meer dood dan levend, behandeling was geen optie meer. Dan moet je helaas minder leuke beslissingen nemen, maar beter op deze manier. Emmeraldo woonde de laatste tijd samen met een jonge coronet zeug. Maar toen het slechter met hem ging vond ik het ook geen optie meer om haar nog bij hem weg te nemen en hem alleen te laten zitten. Zij is dus bij hem gebleven tot het eind, zodat hij gezelschap had. Mogelijk heeft Emmeke in zijn betere periodes nog iets achter gelaten, maar dat is bijzaak op het moment. Het zal zich op termijn wel uitwijzen.

- Het nestje van Chica ging dus niet zo vlot vooruit omdat mams wat moeite had met haar 6 koppige kroost. Ondertussen is daar verandering in gekomen. Omdat het gladhaar zeugje Birdie maar 1 jong had, hebben de de jongen van Chica opgesplitst.  Birdie brengt de zeugjes groot en Chica de beertjes. Alle jongen op 1 dwarsliggertje na, doen het nu prima en gaan als een speer. Het kleinste beertje heeft het steeds moeilijk, maar we houden hem strak in het oog. De broers en zussen groeien echt als kool, niet normaal.  Hopelijk komt het boemeltreintje ook nog op gang. Zijn broers of zussen voorbij steken in gewicht zal hem niet meer lukken. Maar gezond zijn en goed groeien op eigen tempo, daar zijn we ook al heel blij mee.


14-03-2021 : Gisteren is gladhaar zeugje Birdie bevallen, ze kreeg een zeugje. Enig kind, dus een kanjer. Bevalling is prima verlopen, moeder en dochter stellen het prima.

Update ivm het nestje van Chica. Enkele jongen hebben het iets moeilijker om op te starten, zijn wat kleiner dan de rest. Het is een nestje van 6 en dat voor een eerste nestje, dus de melkbar moet nog goed op gang komen. De jongen die het minder goed doen, krijgen bijvoeding met het spuitje tot ze goed vertrokken zijn. Kwestie straks niet achter te blijven op de rest. Alle jongen eten ook al goed groenten, dus ik verwacht dat dit nestje wel heel snel mooi op gang gaat komen. 

- Nieuwe foto's "overzicht jonge cavia's".

- Nieuwe foto bij "geboren" : zeugje van Birdie.

- Nieuwe foto bij "US Teddy beren" : Het beertje dat hier blijft wonen heeft een plekje gekregen op deze pagina. Hij kreeg de leuke naam Icey.


10-03-2021 : Vanmorgen tijdens de voederronde besloot Chica te bevallen. Op een half uurtje dropte ze maar liefst 6 baby's op de wereld. Het zijn allemaal gladhaartjes geworden, deze combi was een test om te kijken of onze Knock Out een teddydrager zou zijn. Deze jongen zijn dus wel allemaal teddydragend. De jongen stellen het momenteel goed, Chica worstelt nog een beetje met nageboortes die niet willen afkomen. Ze krijgt hiervoor medicatie, dus hopelijk komt het allemaal in orde. 

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje van Chica en Knock Out.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".


07-03-2021 : Alles heeft hier dus even op zijn gat gelegen door een onverwachte ingreep bij 1 van onze kinderen. Maar we zijn er weer en kunnen weer verder met het maken van afspraken enz... iedereen die gemaild heeft, zal nu dus zo snel mogelijk een antwoord krijgen.

Vandaag de jonge caafjes ook weer opnieuw op foto kunnen zetten. Omdat we 1 zondag overgeslagen hebben, is er natuurlijk een flinke groeispurt te zien. Verwonderlijk soms hoe snel ze opgroeien. Alle jongen doen het prima en groeien goed, sommige zitten al heel hoog in de groeicurve en beloven weer flinke knoeperds te worden. Ook de 2 kleinste US Teddy's groeien als kool en gaan op 4 weken een stuk boven de verwachte 300 gram uitkomen. Hun broertjes zitten daar nu al ruim over...

Het Teddy beertje dat hier blijft wonen is nu ook bekend en het andere beertje zal samen met zijn broertje mogen verhuizen. 

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".


02-03-2021 : Beetje druk hier met van alles en nog wat. Dat maakt dat ik afgelopen zondag geen nieuwe foto's heb kunnen maken van de jonge cavia's. Omdat we morgen toch weeral midden van de week zitten en het weer een drukke dag is, ga ik het voor 1 keer uitstellen tot volgende zondag. Dan gaan alle jongen weer opnieuw voor de lens komen, het verschil zal dan wel heel goed zichtbaar zijn. Voor de baasjes van de gereserveerde caafjes ga ik in de loop van de week nog even een filmpje maken, zodat ze niet teveel moeten missen van de groeispurt.

Aanstaande zondag zullen er ook weer een aantal jongen vrij komen voor reservatie. Met wat geluk heb ik tegen dan ook de knoop doorgehakt wat betreft de US Teddy die hier zal blijven wonen.


23-02-2021 : Vanmiddag is het nestje van sheltiezeugje Ay-Su geboren, 3 dikke beertjes. Moeder en jongen stellen het goed.

Ik heb afgelopen zondag ook even de tijd genomen om de jonge US Teddyzeugjes eens opnieuw op foto te zetten, want klein zijn ze ondertussen niet meer. Verwonderlijk hoe erg ze veranderen tijdens het opgroeien...

- Nieuwe foto bij "geboren" : nestje AY-Su.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : de jonkies van Ay-Su afzonderlijk.

- Nieuwe foto's bij "US Teddy zeugen" : de jonge zeugjes staan opnieuw op foto.

- Nieuwe foto bij "US Teddy beren" : Ons Hummerke heeft ook voor fotomodel mogen spelen.


21-02-2021 : Zoals verwacht heeft het kleine teddyzeugje van Bloem het niet gehaald, ze stierf op 18-02. We hebben ons best gedaan om haar erdoor te halen, maar wat niet wil lukken, lukt helaas ook niet.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : alle jongen weer opnieuw op foto, sommige staan er niet netjes op, stil zitten is nog geen hobby. Volgende week hopelijk beter. De jongen die alvast te reserveren zijn, hebben we beschikbaar gezet. 

- Nieuwe foto's bij "te koop" : leuk stelletje broertjes die opnieuw beschikbaar zijn voor een goede thuis.


17-02-2021 : De pc is terug thuis, dat zal wel duidelijk zijn. Wat een luxe ook, hij werkt eindelijk weer normaal, mooi op tempo. Site aanpassen verloopt dus ook weer vlot. Met dank aan mijn "redder in nood", het is de moeite !

- Ons US Teddy zeugje Bloem is dus op 12-02 bevallen van een 5 ling : 4 beertjes en 1 zeugje. Het zeugje deed het meteen bij de geboorte al niet goed, heeft redelijk lang vast gezeten. Waarschijnlijk zal zij het niet halen, maar we halen natuurlijk alles uit de kast om haar erdoor te krijgen. Tot op vandaag is ze er nog, maar het gaat nog steeds niet goed met de kleine uk. Meer dan duimen en ons best doen met bijvoeding, kunnen we nu niet doen. En afwachten natuurlijk. De 4 beertjes doen het prima en moedertje zelf ook. Is ook een heel mooi nestje, vind ik zelf, leuke vachtjes.

- Ook gladhaar zeugje Ovina is bevallen, vanmorgen pakte zij in alle vroegte haar kroost netjes uit. Het zijn 4 jongen geworden : 1 beertje en 3 zeugjes. Zowel moeder als jongen stellen het goed, het zijn ook zeer flinke jongen. 

Update website : 

- Nieuwe foto's bij "geboren" : nestjes van Bloem en Ovina.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : alle jongen weer afzonderlijk. Enkel het jonge zeugje van Bloem staat er nog niet bij. Moest ze het beter gaan doen de komende dagen, dan maak ik van haar ook nieuwe foto's aanstaande zondag.


16-02-2021 : Even een korte mededeling tussendoor. Wegens aanpassingen aan onze pc, kan ik even geen foto's posten en de site niet bijwerken. (ben nu even bezig met een andere laptop) Voor diegene die wachten op foto's van de jonkies, is het dus nog eventjes geduld oefenen. Zo snel als alles weer in orde is, zal ik ze ook meteen plaatsen.

Ons US Teddy zeugje Bloem is dus bevallen afgelopen vrijdagavond en gladhaar zeugje Ovina staat momenteel op knappen. Meer nieuws dus zo snel mogelijk.


10-02-2021 : Het is spannend afwachten hier op het nestje van Bloem. US Teddyzeugje Bloem is nog net op de valreep gedekt door Extacy, voor hij vertrok naar zijn nieuwe knuffelthuis. Benieuwd wat deze combi zal geven, hopelijk zit er iets moois bij :-)

- Deze week zijn er onverwacht enkele cavia's op logement gekomen vanwege de strenge nachtvorst. Een groepje cavia's dat het gewoon is om buiten te leven en ook een mooi en warm hok heeft. Maar zulke koude... dat is toch extreem.  Ze wonen nu even in de service-flat, want die was toch leeg omdat de oudjes naar warmere oorden trokken. Dat maakt dat ze nog fris zitten, maar wel vorstvrij. Zodra de temperaturen weer wat normaal worden, zwaaien we ze weer uit. 


07-02-2021 : Korte update van de website. 

- Coronetbeertje Simphony's Marley opnieuw op foto gezet. Het is ondertussen al een flinke beer geworden en zijn foto als kleine ukkie vond ik niet meer passend. Binnenkort nog enkele foto's vervangen van de opgroeiertjes. 

- Nieuwe foto's bij "te koop".  De twee laatste dochtertjes van Lizzie x Penotti zoeken nog naar een leuke thuis. Ze zijn met wat vertraging vrij gegeven voor verhuis. Eén van de dametjes had enkele weken geleden nl een schimmelvlekje. Ik heb dat eerst netjes behandeld en de gewacht tot de haartjes terug netjes waren. We geven nl geen diertjes mee die niet helemaal 100% in orde zijn. Ondertussen is alles dus achter de rug en is er niets meer van te zien. Laat maar komen dat nieuwe baasje met zijn/haar verwen-thuis !!

- Onze oudjes die normaal in de Service flat wonen, zijn vandaag allemaal ingetrokken in het caviastalletje. Wegens de koude die ze voorspellen leek het ons geen goed idee om hun in het eerste gedeelte van de stal te laten zitten, waar het toch een stuk kouder is. Dus zijn de dames verdeeld over onze castraten, die hun heel gewillig opgevangen hebben.  Ze genieten letterlijk van hun gezelschap !


24-01-2021 : Korte update gedaan. Jonge cavia's nog eens opnieuw op foto gezet, volgende week verdwijnen de meeste van de pagina, dan zijn ze weeral 4 weken en ouder. Wat gaat het snel !

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".

- Nieuwe foto's bij "te koop".


16-01-2021 : Een dag vroeger dan verwacht nieuwe foto's gemaakt van de jonge cavia's. Normaal is dat mijn Zondagswerkje. 

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's", alle jongen hebben vandaag redelijk meegewerkt om netjes op foto te staan.

- Enkele fokdieren beschikbaar gezet : Sheltiezeugen : Ay-Su en Xia en coronetbeer Oliver. Je kan ze terugvinden op de pagina's van de fokdieren.


10-01-2021 : Kleine update van de site. Alle jongen die in de nestjes zitten even opnieuw op foto gezet.  Straks nog even wat nieuwe koppeltjes uitzoeken en een beetje "stoelendans" houden in de berenhokken. Sommige beren wonen nu samen, maar gaan opgesplitst worden als ze weer een zeugje krijgen. Elk terug zijn eigen vaste plekje.

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's".


06-01-2021 : De voorlopig 2 laatste nestjes zijn geboren. Het eerste is al geboren op 04-01, dat was van Danitha x Dexter. Zij kregen 3 mooie sheltiejongen, 2 beertjes en 1 zeugje. Bevalling is prima gegaan, ik kon erbij zijn. Moedertje heeft dat heel goed gedaan en het stel doet het dan ook goed. 

Vanmorgen was het dan de beurt aan Enslie x Emmeraldo. Helaas kon ik er niet bij zijn en lagen er 2 dode jongen bij, was haar eerste nestje. Ze heeft nu nog 1 jong over, een supermooi sheltie zeugje. Enslie en haar jong stellen het prima. 

Om de jongen wat te verdelen, heb ik het zeugje van Danitha bij Enslie gezet. Zo hebben ze elk een tepeltje en zullen ze prima groeien. 

Nu is het dus een hele tijd wachten op nieuwe jonkies en zoals eerder al gezegd gaan we het dit jaar ook een heel stuk rustiger doen qua koppelen. Afgelopen jaar moesten er een heleboel dames een eerste nestje krijgen voor ze de leeftijd van 1 jaar hadden, dus was het druk. 

Blij dat het wat rustiger zal worden ;-)  

- Nieuwe foto's bij "geboren" : nestjes van Danitha en Enslie (langharigen)

- Nieuwe foto's bij "overzicht jonge cavia's" : de jonkies van Danitha en Enslie allemaal afzonderlijk.


03-01-2021 : Helaas vandaag nog een dood jonkie. Maar deze keer bij Jaylinn. Deze namiddag is ze bevallen, maar het jong lag er dood bij toen ik erbij uit kwam. Was ook maar 1 jong, een mooi zeugje van 160 gram. Mogelijk heeft de bevalling te lang geduurd, het jong was netjes uitgepakt, dus moeder heeft haar best gedaan. Dat was voorlopig het laatste gladhaar nestje, nu duurt het weer een hele tijd voordat er weer gladhaartjes geboren worden.

- Als uitzondering heb ik vandaag eens geen nieuwe foto's geplaatst bij "overzicht jonge cavia's". De pasgeboren jongen staan er nl nog maar pas op van 01-01, zou te gek zijn om na 2 dg al nieuwe foto's te maken. Maar volgende zondag moeten ze natuurlijk weer model spelen.

- Nieuwe foto's bij "te koop", enkele jonge cavia's mogen "uitvliegen".  Voorlopig ook de laatste gladhaartjes.

- Vanaf dit jaar gaan we een pak minder koppelen, beetje rustig aan doen. Er zullen maandelijks enkele dames bij de beer gaan, maar natuurlijk moet de natuur haar werk dan ook nog doen, niet elke dame is snel zwanger. Er zijn nu ook weer zeugjes bij die al een hele tijd bij de beer zitten. Of die eerst bij een andere beer zaten, niet zwanger waren en dan na verloop van tijd weer bij de beer mochten. Ay-Su is bv zo'n zeugje, ze bezocht eerder al 2 beren, maar raakte niet zwanger. Nu woont ze al een tijd samen met Bikkel en dat is meteen de laatste poging. Als dit niet lukt, neem ik haar uit de fok, de natuur heeft meestal wel een reden waarom het niet wil lukken.

Afgelopen jaar hebben we heel veel zeugjes zelf aangehouden. Die jonge opgroeiende zeugen moesten dan ongeveer tegelijk bij de beer voor hun eerste nestje. Dus dat kwam niet zo handig uit. En omdat we nu wel een mooie zeugengroep hebben van elk ras, zal ik dit jaar ook minder zeugjes aanhouden. 


02-01-2021 : Vandaag is het kleine tesselbeertje van Felien razendsnel achteruit gegaan en ook heel snel gestorven. Heel raar, want hij was wel echt mini, maar had zoveel energie. Toen ik hem ineengedoken zag zitten, wist ik meteen dat het goed mis was. Meteen voeding opgestart indien dat nodig moest zijn, maar dat wou hij niet echt. Normaal als ze honger hebben willen ze wel eten na wat tegenstribbelen, maar helaas. En daarnet was hij al vertrokken, helemaal in zijn eentje, de regenboogbrug over. De andere jongen heb ik ook meteen onder de loep genomen, maar er blijkt niet zo dadelijk iets mis te zijn. Misschien was er binnenin dat kleine lijfje toch ergens iets niet in orde. Wie zal het zeggen... 


01-01-2021 : Het eerste bericht van het nieuwe jaar is al even geweldig als het laatste :-)

Er zitten nog enkele hoogzwangere dames. Coronet Fancy was ook uitgerekend in de week na Kerst en normaal nog voor Nieuwjaar. Maar zij besloot dat haar jongen niet meer in 2020 geboren zouden worden. Nope, zij sleepte ze nog net mee over de grens van oud en nieuw.

BOEM !!  Om 01.30 u : 3 leuke en dikke jonkies voor Fancy, letterlijk het jaar in geknald !

Fancy heeft twee sheltiezeugjes en 1 coronet beertje gekregen, mooie stevige jongen.

Moeder en jongen stellen het prima en Fancy is duidelijk heel happy dat ze van het extra gewicht af is, bij de eerste voerronde liep ze weeral te popcornen.