Voeding :

Op deze pagina kan je zien wat onze cavia's eten, dan krijg je een idee van wat ze nodig hebben om gezond te blijven.

Elke cavia hoort elke dag beschikking te hebben over vers water, hooi en een goede caviakorrel met voldoende vitamine C. 

Daarbij zijn groenten/grassen/kruiden ook erg belangrijk voor cavia's hun gezondheid, ook hieruit halen zij vitamine C.

Deze vitamine hebben ze écht nodig, ze kunnen die zelf niet aanmaken en zonder juiste voeding kunnen ze lichamelijk snel achteruit gaan, ziek worden en zelfs sterven.

Geef je de juiste voeding, dan zijn cavia's eigenlijk diertjes die je zonder veel problemen kan houden, heel makkelijk dus.


Dit is hoe wij in ons stalletje onze dieren voeren, elke fokker heeft zo zijn eigen methodes...

Maar omdat we er in het verleden vaker vragen over kregen, hierbij alles eens duidelijk op een rijtje.


Een cavia hoort elke dag hooi te eten, onze cavia's krijgen dus onbeperkt hooi ter beschikking.

 

Hooi zorgt voor voldoende vezels in hun voeding, nodig voor hun spijsvertering. Maar ze hebben ook tanden die blijven groeien, en die dus moeten slijten door te knabbelen. 


Hier krijgen ze caviavoeding in pellet vorm (korreltjes of stopjes zoals ze dat ook wel eens noemen). Reden hiervan is dat ze niet selectief kunnen eten en alle voedingstoffen die ze nodig hebben ook binnenkrijgen. Onze voeding bevat 4000 mg vit C.


Af en toe krijgen ze ook eens een muesli als afwisseling. Deze muesli bevat ook vit C, maar heel weinig in vergelijking met hun pellets.

 

We voeren nooit muesli als enige voeding. Reden  hiervoor is dat de cavia's erg selectief gaan eten. Dat wil zeggen : ze eten alle lekkere dingen eruit. Zonnepitjes, johannesbrood, maïs enz... halen ze als eerste eruit, de pellets die erin zitten, blijven meestal liggen. Enkel in de pellets kan men de vit C persen, dus krijgen ze die niet of nauwelijks binnen. Wil je toch een muesli voeren, ga dan voor een merk met zoveel mogelijk vit C en laat het bakje staan tot alles opgegeten is, dus ook de pellets. 


Geplette gerst of gerstvlokjes geven we bij aan baby's, jonge dieren of herstellende dieren. Ook onze moedertjes krijgen het aangeboden na de bevalling. Zij halen er veel energie uit en de jongen eten het ook al meteen mee.

 

We geven dit nooit aan zwangere zeugjes !

De jongen kunnen hierdoor te groot worden waardoor een bevalling erg moeilijk kan zijn.


Erwtenvlokken geven we ook aan baby's, jonge dieren of herstellende dieren. Ook weer aan onze moedertjes na een bevalling. Erwtenvlokken zijn voor de meeste cavia's een echte tractatie. Oudere cavia's die moeilijker op gewicht blijven, kunnen ook baat hebben aan de erwtenvlokken.

 

Ook dit geven we nooit aan zwangere zeugjes !


In het seizoen krijgen onze cavia's dagelijks vers gras. We kunnen dat voldoende knippen in onze paardenweides. Groot en klein geniet hier volop van, ze kijken er echt naar uit. Als het goed weer is, kunnen ze het vaak ook zelf gaan knabbelen in de ren. 


In de wintermaanden als er schaarste is aan gras, dan geven we het in gedroogde vorm. Dit is geen hooi, maar een mooie mengeling van verschillende grassoorten die dan gedroogd en gekapt zijn. 

Ook baby's hebben dit heel graag, dus na een bevalling geven we het ook meteen aan de moedertjes. Ze hebben na de bevalling altijd een hele rij bakjes staan met allerlei lekkernijen in.


Een goede afwisseling in groenten en kruiden maakt elke cavia blij. Ze leren het snel en zullen letterlijk "roepen" om hun lekkernij ! Ook hieruit halen ze hun vitamines, dus geven we dagelijks een portie.

Dit is uiteraard maar een kleine greep uit de groenten en kruiden die ze mogen hebben, maar dit zijn de dingen die ze hier het vaakst krijgen. Fruit krijgen ze hier niet zo vaak, gewoon omdat ze een voorkeur hebben voor de groenten en kruiden. Appel en (gepelde) bananen gaan er dan wel weer in. Komkommers en watermeloen zijn dan weer erg fijn op warme dagen, om voldoende vocht binnen te krijgen. 

Wat ze graag hebben, ligt aan hun persoonlijke voorkeur, verschilt dus vaak van cavia tot cavia.


Water is natuurlijk ook één van de belangrijke dingen die ze dagelijks ter beschikking moeten hebben, onbeperkt. Zorg ervoor dat ze dagelijks vers water krijgen en houd de flesjes/bakjes goed zuiver. Vuile flesjes/bakjes zijn een broedhaard voor bacteriën.

Hier krijgen ze hun water uit flesjes omdat ze met de waterbakjes nogal veel troep maken, er liggen vaak keutels en bodembedekking in.