Home » Info » Welk verblijf is geschikt ?

Welke kooi of welk hok kiezen ?


Draadkooien

* De standaard afmetingen voor het houden van 2 cavia's is 100 x 50 cm. Dat is dan ook het absolute minimum vinden wij.  Kan je een groter hok plaatsen, dan raden wij dat zeker aan. In de handel zijn tegenwoordig mooie en handige hokken verkrijgbaar van 120, 140, 160 cm lengte. Ze zijn dan ook breder dan de standaard hokken.

* Een ruimer hok heeft als voordeel dat de dieren meer vrijheid hebben, dat is wel duidelijk. Meer ruimte om te rennen, popcornen, zich te verstoppen enz... Ook veel leuker om aan te kleden met huisjes, tunneltjes enz...dan een kleiner hok. 

* Buiten dat een ruimer hok fijner is voor de dieren, is het ook een stuk fijner voor jezelf. Net iets minder vaak schoonmaken, omdat de bodembedekking niet zo snel verzadigd is. Je kan tussendoor de plasplekjes al eens bijwerken en de rest (nog goede bedekking) iets langer laten liggen.

* Zelf hebben wij de ervaring met onze eigen dieren, dat ze niet zo graag trapjes lopen. Hier hebben ze dus niet veel voordeel aan een hok met bv twee verdiepingen zoals onze "service-flat", we hebben maar enkele traplopers.  Maar een hok dat langer is, stellen ze dan wel erg op prijs !  Bij hokken met een verdieping is het ook zo dat de bovenste verdieping vaak geen volwaardige verdieping is. Ze verliezen aan ruimte door het trapgat, waardoor het loopgedeelte weer wat kleiner is. Maar dat is eigen keuze natuurlijk, en ook net wat je kan plaatsen. Soms moet je wel in de hoogte gaan om hun extra ruimte te gunnen.

Enkele voorbeelden van ruimere kooien : 

Bovenstaande kooien zijn van het merk Ferplast, in volgende lengtematen : 

  • Ferplast krolik 120
  • Ferplast krolik 140
  • Ferplast krolik 160
  • Er is zelfs een krolik 200 verkrijgbaar
  • Voorzijde van deze kooien kan ook helemaal open, erg handig.
  • Apart verkrijgbaar : een huisje met eigen onderbak om aan de kooien vast te klikken. Zo kan je je kooi nog groter maken. Maten huisje met onderbak zijn ongeveer 60 x 40 cm, je kooi is hiermee meteen weer 40 cm langer.  Leuk als uitbreiding op termijn.

Deze hokken en het huisje als uitbreiding zijn o.a. verkrijgbaar bij : www.zooplus.nl

De Ferplast krolik 200 kan je vinden bij : www.dierencompleet.nl

Zij hebben ook de Ferplast Arena (onderstaande hokken) in verschillende uitvoeringen en nog andere leuke ruime hokken.


Nog een Ferplast hok, maar hout in combi met draad en een uitneembare plastieken onderbak.

* Dit mooie hok noemt Arena 100 of Arena 120.  Er zijn ook nog andere uitvoeringen verkrijgbaar van de Arena, hok met ren of hok met verdiepingen.

* leuke aan dit hok (we hadden zelf een in gebruik) : je kan de bovenkant volledig open laten door de draadpanelen eruit te halen. Zo kan je altijd makkelijk je dier bereiken. 

* Ik vond dit een erg mooi en handig hok.

Wil je dit mooie hok aankopen, let dan vooral goed op de prijzen !!  Heel goed vergelijken kan je veel geld besparen. De prijzen online verschillen nogal voor deze hokken, echt de moeite om even rustig rond te kijken. Je kan deze hokken o.a. vinden bij : www.dierencompleet.nl


Draadkubus- hokken

* De ultieme luxe voor je caafjes !  En ook erg leuk voor de baasjes die af en toe van opstelling willen veranderen, of op zijn tijd een uitbreiding doen.

* Je kan beginnen met een standaard draadkubus kooi en ze later uitbreiden en blijven uitbreiden. Langer maken, etages toevoegen enz... wat je maar wil.

* Deze hokken zijn ook erg handig in gebruik. Vooral ook leuk om bv aan te passen in een ruimte : hoekopstelling, onder een trapruimte, in U-vorm enz...

* Voor leuke ideeën kan je kijken op de website van www.caviadraadkubus.nl   Als je daar gaat rondneuzen op hun pagina "gallery" krijg je alvast een idee wat je hiermee kan maken. 

* Ook op de Engelstalige site kan je veel ideeën opdoen, zij hebben ook een mooie "gallery" waar mensen hun opstellingen kunnen tonen : https://candcguineapigcages.co.uk

Deze twee bovenstaande foto's zijn van de Engelstalige website, als voorbeeld.


Buitenhokken

* Als buitenhok kan je een geschikt hok uitkiezen met een ruime maat. Best een hok waarin de cavia's een tochtvrij en warm plekje kunnen opzoeken. Het plekje waar ze zich kunnen terug trekken moet ook groot genoeg zijn om bij slecht weer een tijdje te kunnen verblijven.

* De meeste buitenhokken die je zal vinden, zijn voorzien voor konijnen, met erg steile trapjes voor cavia's. De trapjes kan je zelf aanpassen zodat ook de cavia's er makkelijk tegenop kunnen lopen : valbescherming aan de zijkanten, trapje in twee delen maken zodat het niet meer zo steil is, of bekleden met antislip materiaal waardoor ze meer grip krijgen.

* Let ook op dat je het verblijf op een geschikte plaats neerzet, niet in volle zon waar het een bakoven kan worden en ook niet met de voorzijde (draadkant) vol op de wind.

* Uitbreiden kan door er een ren op aan te sluiten in de afmetingen die je wenst, hoe groter hoe leuker voor de dieren.

* Je dient rekening te houden met eventuele natuurlijke vijanden : steenmarters, katten, roofvogels enz...  Hier is buiten overnachten bv geen optie door de steenmarters die hier onder het dak van de stal wonen. Ze zijn enkel actief bij schemerlicht en in het donker, dus overdag kunnen onze cavia's in de zomer wel veilig grazen. Woon je ook in zo'n omgeving, dan kan je best je ren en je hok goed beveiligen tegen de indringers.

Enkele hokken als voorbeeld. Deze foto's zijn van de site : www.grootplezier.nl

Ze bieden mooie en stevige hokken aan, te vinden onder konijnenhokken/rennen.

Op de foto's als voorbeeld zijn de schuilhokjes (het dichte gedeelte) erg klein. Maar je hebt ook hokken waar dat een stuk groter is, of waar de de volledige verdieping kan voorzien van een windbescherming voor de winter. Let bij aankoop ook erop dat je makkelijk toegang tot je dieren hebt als je ze wil pakken, zodat je jezelf niet in bochten moet wringen.

Enkele modellen van vrijstaande rennen. 

Ook deze foto's zijn van de site : www.grootplezier.nl 

Zij verkopen nog veel meer verschillende modellen vrijstaande rennen. Erg handig als je dieren binnen leven, maar je ze in zomerdagen wil laten grazen.

Wonen je cavia's buiten, dan hebben ze ook aanbouwrennen die passen op de buitenhokken.


Uiteraard zijn dit allemaal maar voorbeelden. Er zijn veel leuke, mooie en geschikte hokken te vinden als je de tijd neemt om rustig rond te kijken. Je zal altijd wel iets vinden dat bij je smaak past.