Home » Info » Zeugjes of beertjes aankopen ?

Zeugjes of beertjes aankopen ?

Omdat we herhaaldelijk de vraag krijgen, wat je best samen kan zetten qua geslacht, hier een paar mogelijkheden.


Hierbij een aantal mogelijke opties : 

1 : Je hebt zelf nog geen cavia's.

Als je nog geen cavia's hebt, dan kan je zowel kiezen voor 2 beertjes of 2 zeugjes. Wij geven er persoonlijk altijd de voorkeur aan om 2 broertjes of 2 zusjes samen te houden in de mate van het mogelijke. Ze kennen mekaar vanaf de geboorte en dat gaat dus prima. Is het niet mogelijk omdat er bv maar 1 beertje in het nest beschikbaar is, dan proberen we hem zo vroeg mogelijk te koppelen aan een ander jong beertje. We doen dat graag al voor de verhuis, zodat ze mekaar gewoon zijn.

Gaat het om huisdieren, dus diertjes voor de knuffel, dan raden wij meestal beertjes aan. Ze zijn even lief als zeugjes, vaak zelfs liever. Maar ook om de eenvoudige reden dat zeugjes meer gewild zijn door fokkers en de wachttijden voor zeugjes dus lang kunnen oplopen. Over het algemeen worden er ook meer beertjes dan zeugjes geboren, dus daar hoef je niet zolang op te wachten.

 

2 : Je hebt zelf al een beer.

Waarschijnlijk gaat het dan om een volwassen beer waarvan het hokmaatje gestorven is, of een dier dat eerst (helaas) alleen woonde. In dat geval heb je 2 mogelijkheden.

 Ofwel laat je je eigen beer castreren (elke narcose geeft een risico, bij castratie is die klein, maar wel aanwezig), en laat hem daarna voldoende lang alleen zitten. Sommige zeggen 3 of 4 weken, zelf gaan we altijd voor 6 weken. Na die periode kan je er 1 of meerdere zeugjes bij zetten. Je beer die ondertussen castraat is, zal met hun omgaan zoals ook beren dat doen, maar niet kunnen bevruchten.

 Tweede mogelijkheid is dat je voor een tweede beertje gaat als gezelschap. Belangrijk hierbij is dat het een jong beertje moet zijn, liefst rechtstreeks uit het nest. In de leeftijd van 4 tot 6 weken is het mogelijk om een jong beertje aan een volwassen beer te koppelen. Ook als de volwassen beer al gedekt heeft. Liever een jong van 4 weken, maar in sommige gevallen kan het dus ook tot 6 weken.  In ons stalletje vragen we dan ook om je eigen beer mee te brengen. We zetten ze hier dan samen en normaal kunnen we dan dadelijk zien of het goed zal gaan of niet. In 99% van de gevallen zal de volwassen beer het jonge diertje meteen aanvaarden. Uitzonderingen bestaan natuurlijk, maar die zijn eerder zelden.  Oudere beren aan mekaar koppelen raden we niet aan, al zijn er mensen die het wel doen. Maar zelf houden we ons daar niet mee bezig omdat het risico op gevechten groter is.

 

3 : Je hebt zelf al een zeug.

Waarschijnlijk gaat het dan om een volwassen zeug waarvan het hokmaatje gestorven is, of een dier dat eerst (helaas) alleen woonde. Ook in dat geval zijn er meerdere mogelijkheden.

Je kan op zoek gaan naar een castraat, dat is een gecastreerd beertje. Liefst eentje die al "veilig" is om bij de dames te kunnen, zonder hun nog te bevruchten. Je kan ze vaak adopteren bij een opvang. Je neemt van iemand een castraat over, of je schaft zelf een leuke beer aan die je dan laat castreren, en een tijd apart laat wonen tot hij "veilig" is. 

Volgende optie is dat je op zoek gaat naar een jong zeugje als gezelschap. Hierbij is de leeftijd ook weer van belang. Een zeugje van een week of 4, rechtstreeks uit het nest, zal makkelijker aanvaard worden dan een volwassen of halfwas zeug. 

En als laatste kan je haar proberen te koppelen aan een volwassen of halfwas zeug. Soms heb je hiervoor enig geduld nodig voor het goed gaat. Hou er rekening mee dat zeugen aardig bitcherig uit de hoek kunnen komen als het aankomt op andere zeugen. Dat is meteen ook de reden waarom hier in de zeugengroepen altijd een castraat woont om orde op zaken te houden.  ;-)  

 

4 : Je hebt al een castraat.

Een castraat kan je geen groter plezier doen dan hem een zeugje als gezelschap te geven. Het mogen er natuurlijk ook meerdere zijn als je de plaats ervoor hebt. Hij zal zowel jonge als oudere dames in zijn "harem" verwelkomen, al dansend en met veel gebrom.

 

5 : Je wil een groep cavia's voor binnen of buitenverblijf.

In dat geval is het leuk om te beginnen met een castraat en daar zeugen bij te zetten zoveel je wil en plaats kan bieden. Telkens je een nieuwe zeug bij de groep zet, zal er herrie zijn, gerommel in de rangordes. Maar na een tijdje heeft iedereen zijn plekje weer en verloopt het normaal goed. Heel uitzonderlijk heb je eens een dier dat zich echt niet goed voelt in de groep, dat moet je als eigenaar een beetje in het oog houden.

 

Tot slot nog dit : 

  • Beren die samen wonen hoef je niet te laten castreren, enkel als ze samen wonen met zeugjes. Castratie veranderd het natuurlijke gedrag van een beer niet, maar maakt hem enkel onvruchtbaar. 
  • Zeugjes kunnen sneller last van hun hormonen hebben dan beertjes. Vanaf een jaar of 2/3 zijn ze vatbaar voor het krijgen van eierstokcystes. Niet alle zeugjes krijgen er last van, maar het is iets wat vrij vaak voorkomt. Vooral dan bij zeugjes die als huisdier gehouden worden, waar dus niet mee gefokt wordt. Zeugjes waarmee gefokt is kunnen het ook krijgen, maar we zien het daar in veel mindere mate voorkomen. We geven het altijd graag mee aan de nieuwe baasjes, zodat je weet waar je voorstaat, moest het zich voordoen. Je kan hierover voldoende info opzoeken via Google en dan best via de sites van dierenartsen om de volledige uitleg te krijgen. Zo weet je vooraf waar je aan begint.
  • Beer en zeug samen laten wonen is geen goed idee... Het zeugje zal dan gedekt worden en drachtig worden. De dag dat ze bevallen is, zal de beer haar al opnieuw dekken. Dat maakt dat het zeugje in de meeste gevallen onmiddellijk weer terug drachtig is, maar ook tegelijk haar jongen moet zogen. Je kan je voorstellen dat het enorm veel vraagt van haar lijfje... Het zeugje zal op die manier uitteren en niet oud worden.  Bij een goede fokker wonen de zeugen dus ook altijd gescheiden van de beren, tenzij ze een nestje van een bepaalde combi willen.