Home » Info » Voeding

Voeding : 


Omdat ik vaak de vraag krijg wat wij onze cavia's te eten geven, heb ik hier een pagina  voorzien met de nodige uitleg.  Dit gaat dus enkel over wat onze eigen dieren te eten krijgen.


Hooi : 

Onze cavia's krijgen dagelijks onbeperkt hooi te eten, zoveel als ze op kunnen dus. Hooi is belangrijk voor cavia's, hun tandjes blijven nl door groeien. Ze moeten goed kunnen knabbelen gedurende de dag. Heel belangrijk ook voor hun darmpjes en de vertering van hun voedsel.


Wij geven altijd "verpakt" hooi, eigenlijk  verkocht voor paarden, maar natuurlijk ook geschikt voor onze caafjes. Omdat we vaker problemen hebben gehad met de gewone pakjes hooi van het land, vinden we dit ideaal. Sindsdien ook geen last meer van "krabbende" cavia's. Ze hadden immers vaak last van irritatie door eikenprocessierups die hier in de omgeving veel voorkomt.


Just Grass : 

 In zomerdagen eten ze hier dagelijks onbeperkt vers gras. Maar als het gras minder gaat groeien krijgen ze dus vervanging in gedroogde vorm. We geven het tussendoor ook nog als extraatje aan opgroeiende jongen en aan zogende moedertjes.  


Caviakorrel of Pellets : 

Voor cavia's is Vit C van levensbelang, omdat ze het niet zelf kunnen aanmaken. De caviakorrel (of mengeling) die je geeft moet dus voldoende Vit C bevatten.  Natuurlijk hoort een caafje niet al zijn/haar vitamientjes uit pellets te halen, maar ze horen ook volop groentjes te krijgen. 

We gebruiken caviavoer in pelletvorm, zodat ze niet selectief kunnen eten zoals bij gemengd voer.  We gebruiken een korrel met 4000 mg gestabiliseerde Vit. C,  en zijn hier zeer tevreden over.


Gerstvlokken :

Gerstvlokken geven we bij aan onze zogende moedertjes en opgroeiende jongen. Ook na het zogen krijgen de zeugjes nog een tijdje Gerst  aangeboden. De andere volwassen cavia's geven we af en toe eens een beetje als lekkernij, maar niet teveel omdat ze er nogal van aankomen. (niet voor drachtige zeugjes)


Erwtenvlokken : 

Erwtenvlokken gebruiken we zowel voor opgroeiende jongen, zogende moedertjes als voor dieren die herstellende zijn en iets extra's kunnen gebruiken. 

Erwtjes worden ook graag gegeten als afwisseling en krijgen ze dus ook af en toe als tussendoortje. (niet voor drachtige dieren)


Allerlei groenten en fruit : 

Groenten en fruit wisselen we af naargelang het seizoen. Soms krijgen ze op 1 dag maar 1 soort groente omdat we daar bv net veel van hebben. Maar meestal krijgen ze een mengeling, zodat iedereen iets kan vinden wat hij/zij graag heeft.  Ook cavia's hebben voorkeuren voor bepaalde groenten, het is even uittesten wat jouw cavia het liefst heeft.

Hier gaat de voorkeur uit naar volgende groenten : Paprika (alle kleuren), Witlof, Boerenkool, Andijvie, Wortelen, Sla, Komkommer, Broccoli, Spinazie, watermeloen. Andere groenten eten ze ook wel, maar deze het liefst.

Fruit : appelen, peren. Voor fruit hebben we hier niet echt liefhebbers, maar misschien lust jouw caaf het wel graag... Bij het geven van fruit ben ik ook voorzichtiger ivm de hoeveelheid suikers die de cavia's dan binnenkrijgen. 

Ze eten hier ook erg graag de blaadjes van de aardbeiplanten, liever dan de aardbeien zelf. Ook van de druivelaar snoepen ze elk jaar volop, alle groene scheuten die we afknippen gaan naar de caafjes.

TIP : Op de site van "de grote cavia" kan je ook een lijst vinden met de hoeveelheid vit C elke groentensoort bevat. Heel erg handig !


Grassen en kruiden : 

In de periode dat het gras en de kruiden goed groeien, krijgen ze dus ook dagelijks vers gras of vers geplukte kruiden.  Ze zijn hier gek op : Paardenbloem, kleefkruid, vogelmuur, smalle weegbree enz...

Ook allerlei soorten riet hebben ze heel graag, we wonen vlakbij het kanaal, dus krijgen ze ook regelmatig riet.


Maïskolven en bladeren : 

Omdat we zowat tussen de velden wonen, krijgen ze ook wel maïs. Meestal het groene blad en de stengels. Af en toe ook wel eens wat kolven, maar nooit veel, ook weer omdat ze daar erg van aankomen.

 

Maïsbladeren krijgen ze niet dagelijks, we geven alsnog de voorkeur aan gras. Maar als afwisseling is het wel fijn. 

 

(op deze foto was de boer net langs geweest om de maïs te oogsten en kon ik dus kant-en-klaar gesnipperde blaadjes gaan rapen. Maar normaal krijgen ze dus ganse stengels met bladeren.)


Allerlei takken : 

Ook takken krijgen ze af en toe aangeboden. 

Ze knabbelen daar graag op, het geeft hun wat afwisseling in hun bezigheid en is goed voor hun tanden. Wij geven af en toe : krulhazelaar en takjes van fruitbomen.

Ook het snoeisel van onze druivelaar vinden ze erg lekker.


Water : 

Natuurlijk hebben alle dieren dagelijks vers drinkwater nodig. Alle flesjes worden meerdere keren per dag nagekeken en ze krijgen dagelijks vers water.

(was je flesjes regelmatig goed uit met een flessenborsteltje om ze fris te houden)


Veel afwisseling zorgt voor gelukkige cavia's !!